Investorid olid julgustatud varasematest uudistest ja Trumpi ning Hiina kinnitustest, et läbirääkimised lähevad hästi, mistõttu nüüd on näha kannapöördest tingitud reaktsiooni finantsturgudel. Nii Hiina kui USA on kandnud tariifide tõttu miljarditesse ulatuvaid kaotusi kaubandussõjas, kusjuures ka kõrvalised ekspordist sõltuvad riigid nagu näiteks Jaapan ja Saksamaa on saanud pihta.

Hiina aktsiaturg kukkus täna kuus protsenti, Hongkong 3,1 protsenti, Taiwan 1,8 protsenti, Indoneesia 1,2 protsenti, Vietnam 1,3 protsenti, Filipiinid 1,1 protsenti ja paljudel teistel Aasia aktsiaturgudel on langus alla ühe protsendi. On ka mõned vastassuunas liikuvad aktsiaturud ning suur aktsiaturg Jaapan on täna pühade tõttu suletud. Ka nafta hind ja Hiina jüään nõrgenesid.

Trump, kelle varasemate diplomaatiliste edusammude näiteks on Põhja-Korea liidriga tuumarelva kõneluste kohtumiselt minema jalutamine, kuna ta ei kuulnud seal seda mida soovis, märkis, et Hiinaga kaubanduskõnelused kulgevad liiga aeglaselt. Seetõttu teatas ta, et tõstab 200 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele 10 protsendise tollitariifi 25 protsendini ja kehtestab veel täiendavalt 325 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele varsti 25 protsendise tollitariifi.

Wall Street Journal kirjutas täna, et Trumpi säutsude järel kaalub Hiina selleks nädalaks planeeritud kaubanduskõneluste tühistamist.

“Ma arvan, et see võib olla reaalne muutus,” lausus Rakuten Securities Australia analüütik Nick Twidale Reutersile. “Jätkuvalt pole selge, kas tegemist on Trumpi kuulsa läbirääkimistaktikaga või tuleb päriselt järsk tariifitõus. Kui juhtub viimane, siis tuleb kõigil finantsturgudel massiivne langussurve.”

“Trumpi jaoks on risk, et Hiina ei võta palli vastu ja ei jätka kaubanduskõnelustega,” märkis AMP Sydney investeerimisstrateegia juht Shane Oliver. “Aktsiate kukkumine ei ole Trumpi huvides, kuna see lööb USA äride kindlustunnet ja investeeringuid ja tõstab tööpuudust. Samuti kätkeb see ohtu Trumpi taasvalimistele.”

Hiina keskpank teatas täna, et alandab väiksemate maapiirkondades tegutsevate pankade reservinõudeid, mis vabastab pankadele likviidsust, et kaubandussõjast tingitud probleeme leevendada.