„Oli näha, et see on just see, mida inimesed loovagentuurides täna ootavad," põhjendab sammu ettevõtte partner ning tegevjuht Aigi Sool. „Tunnetasime mis on õhus ja vormistasime selle."

Sool märkis, et loovagentuuri toit on ideed, uued mõtted, kontaktid ja kogemused. Kõik see tuleb inimestest. Palju on mõttetööd, mis vajab nii koosolemist kui üksiolemist, erinevate inimestega suhtlemist. Koht ja kontor on selle juures järjest ja järjest vähem olulised. Kõike seda uutmoodi olemist ei saa lasta endast lihtsalt läbi voolata, vaid peab nö kinni püüdma ja realiseerima.

Tegevjuhi sõnul räägivad nad iga päev oma klientidega, kuidas käitusharjumused muutuvad. „Peame agentuuris nendele muutustele ka ise reageerima," tõdeb ta.

„Töötegemine on suures muutuses tänu tehnoloogia arengule ja sellega peab kaasas käima. Kõik peab muutuma: omanike suhtumine kasudesse, juhtide suhtumine kaasamisse, tiimi suhtumine koostegemisse. Sest ühiskonna võimalused ja väljakutsed on muutunud," räägib Sool.

„Inspiratsioon ja võimalused on õhus, tänavatel ja meie ümber. Selle kogemiseks on vaja aega, mis lõpuks kanaliseerub uuteks loovlahendusteks, mida tarbijana avalikus ruumis kogeme ning mis kliendile äritulemuse toovad," ütleb ta.

Vaba on iga teine reede
Praegu on otsustatud, et vaba on iga teine reede, mis annab töötajatele võimaluse puhata kaks korda kuus kolm päeva järjest ehk kokku saavad inimesed kuus palgalist lisapuhkuse päeva.

Sellist süsteemi rakendatakse septembrini ning siis otsustatakse järgmised sammud. Sool märkis, et ettevõttes on juba legaliseeritud kaugtöö meeskonna sees ning pool aastat Balil veeta ei ole probleem. Samuti on kontorisse teretulnud kõik lemmikloomad, töökaaslastelele tuuakse maitsmiseks koduseid kokanduskatsetusi. „ Töö tegemine on kogemus -suur osa meie ajast," räägib tegevjuht.

Lisaks on ettevõttel juulis ka 2-nädalane kollektiivpuhkus. „Näen, et see on hea inspiratsiooniallikas, mis aitab luua meie klintidele kastist välja lahendusi," ütleb Sool.

Sellist süsteemi katsetatakse esialgu sügiseni. „Usume, et selline töökorraldus loob parema pinnase mõttetööle ja ägedatele ideedele," ütleb Sool. Kui töö saab tehtud ja inimesed on õnnelikud, siis planeeritakse edasi uusi samme.

Selles, et töö tehtud saab, Sool ei kahtle, sest 4-päevase töönädala produktiivsuse tagamiseks on rakendatud mõningaid lihtsaid ja tuntud samme. Nimelt saadakse kokku otsuste langetamiseks, mis tähendab ettevalmistatud koosolekuid. Arutelud kestavad maksimaalselt 20 minutit, tihti toimuvad need seistes ning on kindlasti mobiilivabad.
Sool märgib, et oluline ajavõit on täpsus. „Kui päevas on on neli kohtumist ja iga kohtumine algab 15 minutit hiljem, siis kokku teeb see juba tunni kaotatud väärtuslikku aega. Kui see korrutada veel nelja inimese ajaga, siis on võit väga suur,“ räägib Sool.

Lühem töönädal on kasulik ka ettevõttele
Erinevad uuringud on näidanud, et lühem töönädal on kasulik inimestele, ühiskonnale kui ka planeedi looduskeskkonnale. Sellega vähenevad tervishoiule vajaminevad kulutused ning ka süsinikuheitmed inimese kohta.

Maailma majandusfoorumil esinenud ekspertide sõnul on vähem töötamisel rida eeliseid ja seda mitte ainult töötjatele, vaid ka tööandjatele ning maailmas tuleks üle minna neljapäevasele töönädalale.

Pennsylvania ülikooli Whartoni kooli psühholoogiadoktor Adam Grant kinnitas, et on mitmeid häid näiteid, et töötundide vähendamine annab inimestele võimaluse efektiivsemalt keskenduda, nad toodavad vähemalt sama palju, kuid sageli on see toodang kvaliteetsem ning loomingulisem ning lisaks on inimesed lojaalsemad organisatsioonile, mis on valmis andma neile rohkem paindlikkust oma tööst väljaspoole jäävates tegemistes.