Esimeses pikas intervjuus Eesti ajakirjandusele toob värske majandus- ja taristuminister Taavi Aas (53) tihedalt sisse võrdlusi Tallinna linnaga. Viimased 15 aastat Tallinna linnajuhtimise juures olnud poliitik arvab, et ministri töö sarnaneb paljuski ühe suure linna juhi tööga.

Teeme kõigepealt ühe asja selgeks. Mis juhtub järgmise nelja aasta jooksul aktsiisidega? Rahandusminister Martin Helme räägib, et õlleaktsiis langeb juba 1. juulist.


Sisuliselt täna (eile – S. L.) on esimene päev, kus me hakkame tegelema eelarvestrateegiaga. Prognoosid on viimastel kuudel kõikunud suures ulatuses. Rahandusminister on lubanud välja tulla ka nende rehkendustega, mis puudutavad aktsiiside langetamist ja mõju – kindlasti tahaks kõigepealt neid näha. Ka tuleb arvestada, et viimastel kuudel on aktsiiside laekumine paranenud ja päris hästi.

Teie ja peaminister Jüri Ratas olete öelnud, et kõige olulisem on maksurahu. Seevastu EKRE ootab, et saaks esimesel võimalusel hakata aktsiise langetama. Kuidas te plaanite selle vastuolu lahendada?


Mis puudutab meie maksurahu, siis see tähendas seda, et kõik võivad rahulikud olla – ühtegi maksu tõstma ei hakata. Langetamiste asjus tuleb vaadata, mis mõju on eelarvele ja eelarve tasakaalule.

Ütlesite, et ühtegi maksu tõstma ei hakata. Aga millised maksupoliitilised muudatused võiksid veel järgmise nelja aasta jooksul toimuda?


Üks puudutab elektrit ja taastuvenergia tasu osa selles. Kui siiamaani on riik sinna lihtsalt peale maksnud, siis edaspidi lähevad need (taastuvenergia toetused – S.L) oksjonile, mis tähendab seda, et selles osas võib oodata, et ka see tasu langeb.