“Kuigi rakendasime kulude kärpimise meetmeid, ei tegutsenud pank piirkonnas rahuldavalt,” teatas pank börsiteates. “Kasumlikkus oli liiga madal ja kulud liiga kõrged. Arvestades ka paljude klientide käitumise muutuste ja suurema investeerimisvajadusega, otsustas pank sulgeda 2020. aastal tegevuse Balti riikides.”

Handelsbanken tegutses Balti riikides kümme aastat. Eesmärk oli koduturu klientide abistamine äri ajamisel piirkonnas.

Eestis kõigest 104 miljoni eurose bilansimahuga pank on Rootsi üks suuremaid panku.

Eesti Panka ja peaministreid nõustanud Rootsi Handelsbankeni endine asepresident Bo Kragh Balti pessimism võib olla põhjus, miks Handelsbanken ei võtnud ajal kui Swedbank ja SEB võitlesid Balti pangandusse jala ukse vahele saamisega siinset pangandusturgu ega majandusi tõsiselt. Handelsbanken tuli Balti turule hilja, kui turg oli suuresti paika loksunud. Samuti ei olnud märgata, et pank oleks vaeva näinud laialdaselt kliendisuhete loomisel, erinevalt näiteks Danske Bankist.

Handelsbankeni emapanga kaudu toimusid taasiseseisvumise aegu suures osas Eesti pankade välisarveldused konverteeritavates valuutades, seega oli Handelsbankenil eeliseid veel enne Rootsi konkurente Eesti turule tulekuks. Aga neid eeliseid ja väliskaubanduse alaseid teadmisi pank ei kasutanud.

Pank tuli siia hilja oma Skandinaaviamaades, Suurbritannias ja Hollandis asuvatele klientidele Eestis teenuseid pakkuma.

"Sündmus ei mõjuta riigikassa tegevust," kommenteeris Ott Heinapuu rahandusministeeriumi kommunikatsiooniosakonnast uudist. "Svenska Handelsbankeni Eesti filiaal ei pakkunud viimastel aastatel riigikassale võimalust avada tähtajalisi hoiuseid. Riigikassa hallatavaid reserve seal ei paigutata."