„Nädal tagasi, 10. mail esitas Saare Wind Energy OÜ kohtule kaebuse vabariigi valitsuse poolt tehtud otsuse tühistamiseks ja uue otsuse tegemiseks,” ütles Saare Wind Energy OÜ juhatuse liige Veiko Väli, kellele kuulub ettevõttes 66,67%-line osalus.

Mäletatavasti otsustas eelmine valitsus oma viimasel, 4. aprillil toimunud istungil eelmise majandus- ja taristuministri Kadri Simsoni (KE) ettepanekul keelduda hoonestusloa andmisest Saaremaa hiigelmeretuulepargi arendajatele julgeoleku kaalutlusel. Saare Wind Energy tahab rajada Saaremaa läänerannikust 10–27 km kaugusele ca 100 tuulikuga 600MW meretuulepargi. Hoonestusloa taotluse andis arendaja sisse juba neli aastat tagasi, 2015. aasta aprillis.

Hoonestusluba taotles avalikkuses vähetuntud ettevõtjatele Veiko Välile ja Kuido Kartaule kuuluv ning 2014. aasta lõpus asutatud Saare Wind Energy 50 aastaks. Valitsuse keeldumise põhjus oli kahtlus, et taotleja võib hoonestusluba saades ohustada avalikku korda, ühiskondlikku turvalisust ja riigi julgeolekut. Valitsuse otsus põhines kapo sellekohasel hinnangul.

Arendajad ise on korduvalt kinnitanud, et neil pole plaanis meretuulepargi arendamisse kaasata ei Venemaa ega ühegi teise Eesti-vaenuliku riigi kapitali. Osaluse kohta on pakkumisi tulnud nii Suurbritanniast kui ka Saksamaalt. Kui algselt räägiti, et pargi ehituse maksumuseks võib kujuneda 1,7 miljardit eurot, siis nüüd võib see summa jääda tehnoloogia odavnemise tõttu suurusjärku 1,3 miljardit.

Väli sõnul on kohtus nende esindajaks advokaadibüroo Derling Primus ning selle advokaadid Piret Blankin ja Angela Kase. „Derlingu büroo valimise põhjus on tegelikult lihtne – pädevus, pädevus, pädevus. Ega seal muud polnudki,” põhjendas ta. Teadupärast on Blankin esindanud ka tuuleärimees Harry Raudveret terves reas kohtuasjades, mis puudutavad samuti tuuleparkide arendusi.

Saare Wind Energy juhatuse liikme sõnul läks kaebus Tallinna halduskohtusse. Esialgu arendajad esmast õiguskaitset – mis keelaks kellelgi teisel kohtuvaidluse ajal sama koha peale meretuulepargi hoonetusloa menetlust algatamast – ei taotlenud, otsustades sellega tegeleda siis, kui selleks reaalne vajadus tekib.

Riigikantseleist öeldi juba enne seda, kui valitsus keeldus Saare Wind Energy hoonestusloa menetlust algatamast, et võimalike kohtuvaidluste puhul esindab Eesti riigi huve kohtus justiitsministeerium.