Kapitali väljavool oli tänavu esimeses kvartalis 34,7 miljardit dollarit, võrrledes aasta varasema tulemusega 18,5 miljardit dollarit, näitasid Venemaa Panga esmased andmed.

Kogu väljavoolu kasv tuli panga ssõnul erasektori finantstehingutest, sest pangandussektor omandas energiliselt nn välisaktiive. Sellele eelneval aastal aga olid väliskohustused märkimisväärselt vähenenud.

Niimoodi kasvas kapitali väljavool eelmise aasta sama ajavahemikuga võrreldes 1,9 korda.

Mullu voolas kapital Venemalat välja kogusummas 63,3 miljardit dollarit, aasta varem aga vaid 25,1 miljardit dollarit.

Alates 8. maist viidi ühe nädala jooksul Venemaalt välja 74 miljonit dollarit, võrreldes aasta varasema sama perioodiga, kui väljavool oli 43 miljonit dollarit. Sellised andmed edastas investeerimisfondide monitoorija Emerging Portfolio Fund Research.

Samal ajal kapitali väljavooluga kuivasid välisinvesteeringud Venemaa ettevõtete investeerimis- ja osakapitali 6,5 miljardi dollarini, mis on sarnane 1997. aasta maidalaima tasemega.

Välisinvestorid võtsid välja venemaa ettevõtetesse paigutatud rahast 22,4 miljardit dollarit, samal ajal kui uute investeeringute maht oli vaid 15,9 miljardit dollarit. Tegemist on viimase kümne aasta madalaima tasemega.

Eelmise aasta nukrad tulemused põhjustas uute laekumiste madal tase, selgitas Alfa-banki peaökonomist Natalja Orlova. Kapitali väljavõtmine langeb tema sõnul kokku laekumiste vähenemisega, mis sai alguse juba 2017. aastal , kuid kiirenes märgatavalt 2018. aastal.

Kui varem nägid paljud ettevõtjad rubla kursi nõrgenemises ja kriisis võimalust, et oma äri laiendada ja konkurentsivõimet kasvatada, siis nüüd hakkavad sanktsioonide negatiivsed mõjud lõpuks kohale jõudma ja usaldus tuleviku suhte kahaneb. Venema seotus maailmamajanduse investeerimistrendidega väheneb.

Mullu ulatus mitteresidentide investeeringute maht Venemaa nn mittefinantssektori ettevõtetesse olid mullu 3,9 miljardit dollarit, millest madalam tase oli vaid aastatel 1994- 2002.