Ilmad on praegu väga soojad ja head ning seetõttu turgatab igal maasikasõbral pähe ka küsimus, et ehk jõuab turule tavapärasest varem ka Eesti maasikas. Kasulik esitas selle küsimuse Kindel Käsi OÜ juhatuse liikmele Helen Kaskemale, kes tegeleb maasikakasvatusega Tartumaal, Unipiha külas.

Kaskema sõnul alustatakse praeguste prognooside põhjal maasika korjamisega 17. juuniga algaval nädalal. "Aga seda nende tingimustega, mis me praegu ilmaprognoosis näeme," märgib ta.

Kaskema märgib, et maasikasaak võib neil kasvatajatel, kes kasutasid katteloori, isegi kuni nädala võrra varem tulla. "Jällegi, sõltub ilmadest. Kui nüüd tulevad väga kuumad ilmad, siis saavad katteloorita kasvatatud maasikad kiiremini valmis ja see algusaeg võrdsustub."

Seda, millist saaki tänavu oodata, on Kaskema sõnul raske öelda. "Talv oli iseenesest maasikale soodne. Ja nüüd sõltub edasine sellest, mis ilmad teevad: kui väga niiskeks või jahedaks läheb, siis nii hea aasta ehk ei tule. Natuke vara veel öelda, kuna õitsemine alles algas," räägib ta.

Kui palju mõjutas maasikasaaki mai esimese poole ilmad, kus oli isegi öökülma? Kaskema sõnul tegi selline ilm kahju ka nende saagile, kuid midagi katastroofilist pole. "Musta südamikuga õisi on näha. Aga meil olid õiel sel ajal väga madalal, ehk siis kahju väga suur polnud," ütles Kaskema.

Mis hinnaga siis kodumaine mari turule jõuab? Kaskema sõnul ei saa seda veel ette teada, aga maasikakasvatajad sõltuvad sellest hinnast, mis turg ette dikteerib - sel aastal on turul väga palju Kreeka maasikat ja see mõjutab kindlasti ka Eesti maasikate hindu.