Rimi ostudirektor Margus Amor ütles Vikerraadiole, et alkoholiaktsiisi langus otseselt poeketis müüdavale alkoholile mõju ei avalda, sest müügihind kujuneb turunõudluses ja sõltub sellest, mis hinnaga ostab ja müüb hankija, kirjutab ERR.

Selveri äriarvestuse juhi Kristjan Andersoni sõnul on valitsuse otsus alkoholiaktsiisi langetada ootamatu, iseküsimus on aga, kas see ka oodatud eesmärki täidab.

"Räägitakse ju et piirikaubandus ei hõlma ainult alkoholi, juurde on tulnud tubakaostud, kütus, ehituskaubad ja nii edasi. Fakt on see, et hinnakuvandilt jääme me ka selle otsuse taustal lõunanaabritest mõne võrra ettepoole," märkis Anderson.

Küsimusele, kui kiiresti aktsiisilangus poe hindades kajastuma hakkab, vastas Andreson, et mõne toote puhul võib hinnamuutus toimuda päevade või nädalaga, teiste puhul võib aega minna kuid.

"Tuleb arvesse võtta olemasolevat laoseisu. Keskeltläbi ringleb alkohol vahemikus 30-60 päeva. Tõenäoliselt kiiremini käibivate artiklite näol võib see muudatus jõuda esimeste päevade või nädalate jooksul. Suuremas pildis muutub olukord kuu kuni kolme jooksul," rääkis ta.

Andresoni sõnul tähendab hinnamuutus kauplustele suurt lisatööd. "See tähendab suure arvu toodete hinna muutmist ja uue hinnasildi ettepanemist müügisaalis-riiulitel, mis tähendab sõltuvalt kauplusest paarist tuhandest 4000-5000 artiklini, mis on üsna töömahukas," nentis ta.

Loe pikemalt refereeritud artiklit ERRi portaalis.