Pärnu maantee 69 asuva vana tehasehoones, mille teisel korrusel tegutses viimati Bamba piljardiklubi, on nüüd rajatud vaheseintega hulk ruume, mida müügikuulutustes nimetatakse korteriteks, kuid juriidiliselt on tegu büroodega.

Äripäevale teemat kommenteerinud kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark tõdes, et turul on pindade säärane registreerimine levinud: "Eks ta mõnevõrra hele-helehall tsoon ole."

Loe pikemalt Äripäevast.

1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter sõnul võivad sellised kortereid, mis on tegelikult registreeritud äripinnana, tuua hiljem ostjale mitmeid probleeme. “Äripinnana müüdavad korterid on üldiselt veidi soodsamad, aga tuleb arvestada, et nendega võib reaalses elus kaasneda ka mitmeid miinuseid,” märkis ta.

Kinnisvaraeksperdi sõnul võivad tegelikust erineva sihtotstarbega korteri ostmisel probleemid esile kerkida alles aastaid hiljem. “Näiteks võib pank praegu küll korteri ostu finantseerida, kuid praktika on näidanud, et nende seisukohad muutuvad ajas ning hiljem müües ei pruugi järgmine ostja enam laenu saada. Mis teeb uue ostja leidmise keerulisemaks, lausus Vahter.

Ka võib äripinnana ostetud korteri laenuintress olla kõrgem ja Kredexist selle ka käendust ei saa. "Samuti ei kehti ärimaale rajatud korterite puhul maamaksuvabastus,” kirjeldas Vahter ja soovitas korteri ostu puhul olla sihtotstarbe osas tähelepanelik.

“Seaduse järgi ei ole selliste korterite ärimaale rajamine illegaale. Äripinnal elamine otseselt keelatud ei ole, seaduse silmis on see sisuliselt hotellituba. Praktikas ongi sageli äri- ja eluotstarvet keeruline eristada, mistõttu ei saa riik või kohalik omavalitsus kuidagi sekkuda," rääkis kinnisvaraekspert.

Näiteks kui ostja soovib korterit või tervet hoonet soetada väljaüürimise eesmärgil, siis on see otsene äritegevus. "Seetõttu on selliseid kortereid hea osta ettevõtte nimele. Näiteid on ka vastupidiseid, kus elamumaale rajatud korterid on kasutusel äripindadena. Igapäevane on ka ju elamumaale rajatud korterite väljaüürimine kas pikaajaliselt või lühiajaliselt Airbnb-s,” märkis Vahter.