„Üha enamad uued sõidukid on varustatud võtmevaba käivitamissüsteemiga - nii ka näiteks möödunud nädalal Harjumaalt ärandatud 2016. aasta Audi linnamaastur Q5 ning üleeile öösel Tartumaal varaste saagiks langenud 2017. aasta Toyota Land Cruiser,“ ütles PZU sõidukikahjude grupijuhi Jaanus Tanne.

Tanne sõnul on alust arvata, et tegu oli professionaalsete autovarastega, kellel on tehnoloogia, mille abil on võimalik võimendada ja kopeerida läheduses asuva autovõtme signaali ning nõnda auto käivitada.

„Inimesed kipuvad endiselt jätma oma autovõtmeid näiteks esikusse kasutamata sealjuures piisavaid ettevaatusabinõusid. Loomulikult hüvitab kindlustus varguse korral autoomanikule rahalise kahju, kuid samas on selge, et kõigele ei saa hinda määrata – näiteks ärajäänud nädalalõpureis perega ning haavatud turvatunne, mis on paratamatu kui sinu kodu eest su autoga ööpimeduses minema sõidetakse,“ nentis Tanne.

Samas on erinevaid lihtsaid nippe, kuidas oma võtmevaba käivitussüsteemiga autot kaitsta varaste saagiks langemise eest.

Enamlevinud ja tõhusad soovitused oma vara kaitseks:

  1. Hoia autovõti isoleerituna võimalikult kaugel akendest ja välisuksest
  2. Müügil on ka spetsiaalsed vutlarid, mis signaali tõkestavad
  3. Signaali takistab ka see kui mässida autovõti fooliumi sisse
  4. Saab kasutada tühja metallist kohvi-, kommi- või küpsisekarpi
  5. Kui valmistajatehas lubab, siis võib võtit hoida ka näiteks külmkapis


Lisaks soovitab PZU Kindlustus paigaldada võimalusel maja ette liikumisanduriga valgustus ning kaaluda autole ka täiendava GPS süsteemi paigaldamist, mille abil oleks varguse korral võimalik auto asukoht hõlpsalt tuvastada ning vargad tabada.