Ajavahemikus 2016-2019 Põhja-Tallinna linnaosa juhtinud Raimond Kaljulaid – kellest nüüd on saanud riigikogu liige –, teenis majanduslike huvide deklaratsiooni andmetel mullu 51 644,73 eurot. Seejuures 20 000 eurot tema aastasissetulekust tuli ettevõttelt Useful Films OÜ, mille 100% osanik ta on.

Ettevõtte tegevusalaks on märgitud reklaamiagentuur. Seejuures väga suurt majandustegevust selle alt viimastel aastatel toimunud ei ole. Ettevõtte käive jäi aastatel 2017-2018 tuhande euro kanti. Ka on ettevõte viimastel aastatel kahjumis olnud. Kui 2016. aastal oli kahjumi suuruseks 6103 eurot, siis 2018. aastaks oli see kahanenud 3573 euroni.

Kaljulaid on veel 100% osanik ka ettevõttes HD Video Baltic OÜ, kuid ka seal on viimasel paaril aastal ettevõtlustegevus nullilähedane olnud. Käive on 2017. ja 2018 aastal olnud null eurot. Mõlema aasta on ettevõte lõpetanud kahjumis, mis 2018. aasta lõpuks oli ligi 12 300 eurot.

Savisaar pole sentigi tagasi maksnud

Selle kõige kõrval kuulub Kaljulaidile korter Tallinnas, tema nimel on liiklusregistris kaks autot ning laene, mis ületaks 2160 eurot, tal üleval ei ole. Küll aga on talle 35 000 eurot võlgu endine Keskerakonna juht Edgar Savisaar. Täpsemalt sama suure summa on Savisaar Kaljulaidile võlgu olnud juba paar aastat. Ehk viimase aasta jooksul pole ta sentigi oma võlast tagasi maksnud.

Kaljulaid on varem Äripäevale selgitanud, et andis Savisaarele laenu 2016. aastal ning see tuleb endisel tipppoliitikul tagasi maksta viie aasta jooksul ehk hiljemalt 2021. aastaks. Intresse Kaljulaid Savisaarelt ei küsi, põhjendades seda 2017. aastal sellega, et „ei küsi sõbrale raha laenates intressi ega tagatist”.

Ärilehele ütles Kaljulaid nüüd täiendavalt, et laen sai Savisaarele antud pärast tema rasket haigust. Ühtlasi tõdes ta, et viimastel aastatel ei ole neil olnud ka võimalust sel teemal täpsemini rääkida. Küll aga ei karda Kaljulaid, et see raha jääb tagasi saamata. "Eks laenamisega kaasneb alati ka risk, kuid mul ei ole küll vähimatki alust arvata, et hr Savisaar ei täida võetud kohustusi," põhjendas endine Keskerakonna liige.

Ärileht kirjutas möödunud aastal, et Kaljulaid pole ainus, kellele Savisaar võlgu on. Aasta tagasi oli tal üleval 24 000 euro suurune võlg ärimees Aleksander Kofkini ees ja 50 000 euro suurune võlg tema kunagise nõuniku, ärimees Oleg Harlamovi ees. Kofkin on ka üks altkäemaksu andmises süüdistatavatest nn Savisaare protsessis, millest endine poliitik kehva tervise tõttu pääses.

Eelmise aasta kohta Savisaar majanduslike huvide deklaratsiooni esitanud ei ole, kuigi see kohustus on tal jätkuvalt. See tuleneb Tallinna linnavolikogu liikme staatusest, mis möödunud aasta 16. septembrist taastati.

18 aastat Keskerakonda kuulunud Kaljulaid astus erakonna juhatusest välja märtsi alguses ja lahkus parteist aprilli alguses, kuna ei olnud nõus erakonna juhatuse otsusega kaasata koalitsiooniläbirääkimistesse EKRE, kellega lõpuks ka valitsusse mindi.

Terve rida ametikandjaid peab huvid deklareerima

Majanduslike huvide deklaratsioonid tuli esitada 31. maiks. Need peavad esitama president, riigikogu liige, valitsuse liige, kohtunik, riigikontrolör, õiguskantsler, Eesti Panga juhtorgani liige, presidendi kantselei direktor, riigikogu kantselei direktor, valitsusasutuse juht, ministeeriumi kantsler ja riigikantselei direktor.

Kohalike omavalitsuste ametiisikutest peavad deklaratsiooni esitama vähemalt kohaliku omavalitsuse volikogu liige, valla- või linnavalitsuse liige, osavalla või linnaosa vanem, valla või linna ametiasutuse juht.

Deklaratsiooni mõjuva põhjuseta tähtajaks esitamata jätmine, deklaratsioonis korruptsiooniohu hindamiseks oluliste andmete varjamine ja valeandmete esitamine on keelatud.