Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti kommunikatsiooniekspert Anne-Mai Helemäe sõnul on uute nõuete täitmist juba hakanud kontrollima. "Kuna tegemist on täiesti uute nõuetega, siis on hetkel raske ette aimata, millised probleemid kauplustes võivad meid järelevalve toimingu raames ees oodata," lisas ta.

"Kuna alkoholiseadus ei sätesta kindlat ega ainuvõimalikku lahendust alkoholi nähtavuse piiramiseks, tuleb igal kauplejal ise leida alkohoolsete jookide müüginõuete täitmiseks sobivaim tehniline lahendus müügikoha kujundamisel. On siis selleks riiulid, läbipaistmatud vaheseinad jm, on kaupleja enda otsustada," rõhutas Helemäe.

Helemäe sõnul on oluline, et müügikohas müügiks pakutavad alkohoolsed joogid on paigutatud teistest tarbekaupadest eraldi ja alkohoolsed joogid ei tohi olla asetatud vaheldumisi teiste tarbijale müügiks pakutavate tarbekaupadega ega olla liigselt nähtaval kohal.

Piirangutega hulluks ei minda

Küsimusele, kas tarbijakaitseamet peab rikkumiseks näiteks seda, et mõned pudelid paistavad eraldatud alast, vastas Helemäe eitavalt. "Kui kaupleja on alkohoolsed joogid teistest tarbekaupadest eraldanud ja kui eemalt vaadatuna paistavad müügialalt välja üksikud alkohoolsed joogid, siis üldiselt on meie hinnangul seadusest tulenev nõue kaupleja poolt siiski täidetud parimal võimalikul viisil. Olulisel on see, et alkohoolsed joogid on muudest tarbekaupadest eraldatud," rääkis ta.

Helemäe kinnitas, et alati tuleb arvestada konkreetse poe põhjendusi, mistõttu vaadatakse igat juhtumit eraldi.

Alkoholiseadus § 40 lg 12 sätestab, et alkohoolsed joogid tuleb kaupluses paigutada teistest kaupadest eraldi. Alkohoolseid jooke ei tohi paigutada nii, et tarbija puutuks kaupluse külastamisel nendega vältimatult kokku, ning alkohoolsete jookide väljapanek ei tohi olla märgatavalt nähtav ülejäänud müügisaalist, välja arvatud juhul, kui nende nõuete täitmine ei ole müügisaali suurusest tulenevalt mõistlikult teostatav.

"Seega on seaduses juba toodud erand väikepoodide näol. Mingit konkreetset ruutmeetrite arvu ei ole öeldud, mistõttu peavad kauplejad ise hindama seadusemuudatuse konteksti tähendust ning tegema vastavalt oma võimalustele vajalikud ümberkorraldused," tõdes Helemäe.

"Kaupluste puhul kus ümberkorraldusi ei ole võimalik teha, ei pea kaupleja kindlasti katma alkohoolseid jooke kinni ruloodega. Kui täisealine inimene soovib osta alkohoolset jooki, ent samal ajal viibib samas kaupluseruumis alaealine laps, siis see on ikka lubatud," selgitas Helemäe.

Alkoholivaba õlu võib olla väljas

Küsimusele, kuidas tuleb paigutada näiteks alkoholivabad õlled, vastas tarbijakaitseameti esindaja, et need ei või alkoholile mõeldud alal olla. "Alkohoolsete jookide müügialal on lubatud vaid alkohoolsete jookide väljapanek ning teisi müügiartikleid sinna ei tohi paigutada. Seega peavad alkoholivabad õlled ja -siidrid olema paigutatud kaupluses alkohoolsetest jookidest eraldi," rääkis Helemäe.

Selle, kas alkoholivaba õlut ja siidrit saavad osta ka alaealised, määrab kauplus. "Eeldan, et kauplejad tuginevad alkoholivabade jookide müümise osas oma vastutustundlikkusele ja neid lastele ei müü.