„Mina teen kõik selleks, et Ida-Virumaal töö ei kaoks. Sillamäe sadama territooriumil töötab praegu umbes 1300 inimest. Kunagi ei töötanud sel ühtegi inimest. Arvame, et töötajate arv Sillamäe sadamas kasvab,“ rääkis Vähi.

Lisaks annab sadam tööd ümbruskonna ettevõtetele. „See mis toimub praegu energeetikas, mis toimub CO2 kvootidega, see on väga keeruline situatsioon,“ lausus Vähi täna Peterburi majandusfoorumil, kus ta osales koostöö teemalisel ümarlaual.

Vähi kinnitas, et võttis kutse paneelis osaleda väga hea meelega vastu, sest on Venemaaga usalduse taastamise ja vastastikku kasuliku koostöö teemal mõelnud 30 aastat.

Santsioonidest rääkides meenutas Tiit Vähi, kuidas ta oli 1992. aastal peaminister ning kohtus Venemaa kolleegi Jegor Gaidariga. Kohtumise eel mõtles ta millest rääkida, sest tegemist oli suurriigiga ning suhted ei olnud kõige paremad. Vähi rääkis, et tal oli palju memosid kaasas.

„Avastasin, et mul lapsepõlves oli lemmikraamat „Timur ja tema meeskond“ , mille oli kirjutanud Jegor Gadari vanaisa Arkadi Gaidar. Pärast seda ei olnud enam mingeid memosid tarvis,“ lausus Vähi. „ Rääkisime natuke sellest raamatust, saime väga hea suhte ja leppisime kokku, et oleme peaministrid, oleme naabrid. Oleme head naabrid ja teeme seda mida meie riikidel on tarvis. Aga ärgem seejuures tahame halba oma naaberriigile,“ rääkis Vähi.

Vähi küsis, et kui kehtestaksime sanktsioonid Lätile ja Läti meile, kas me seda võtaksime positiivse aktsioonina? „Arvatavasti mitte. Aga kui me kehtestame Venemaale, kas siis on positiivne? Ei ole,“ arutles Vähi, lisades, et Eesti ei kehtesta neid sanktsioone.

„Mitte mööda minnes sanktsioonidest on väga palju valdkondi, kus sanktsioonid meie koostööd ei takista. Ja ongi tarvis keskenduda neile valdkondadele. Ja tuleb loota, et need sanktsioonid kunagi vähenevad ja üldse ära kaovad,“ lausus Vähi.