Eesti Pandipakend juhatuse liige Kaupo Karba rääkis intervjuus ERR-ile, et plaanis on seadusemuudatus, mis võimaldaks kange alkoholi tootjatel vabatahtlikult pandipakendiga liituda.

"Paari tootjaga on meil sellest juttu olnud kolm-neli aastat tagasi, vahepeal oli see seadus pausil, nüüd loodetakse muudatus lõpuks sisse viia," rääkis Karba.

Üks muutuse algatajatest on Karba sõnul olnud Liviko, kes avaldas soovi, et tahab oma tooted vabatahtlikult pandisüsteemi panna. "Kui muutus vastu võetakse, siis pannakse kümme senti pudeli hinnale otsa, loogika on täpselt sama nagu muu panditaaraga," rääkis ta.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik Kerli Rebase sõnul on ettepanek keskkonnaministeeriumis menetlemisel ja hetkel on plaanitud muudatus sisse viia jäätmepaketiga 5. juuliks 2020 ehk siis järgmise aasta keskpaik on reaalne aeg.

"Kohustuslikuks muutust seda teha ei saaks, kuna kange alkoholi pudelid on väga erineva kujuga (pealuu, mõõk jne), mida pole võimalik pandiaparaati sisestada," rääkis ta ning kinnitas, et ka kange alkoholi pakendite liigiti kogumine aitaks pandisüsteemi edule kaasa.

Eestis on Karba sõnul kokku ca 530-540 taaraautomaati, mida haldavad kauplused või teenusepakkujad, kelle teenuse on kauplused sisse ostnud. "Umbes sadakond automaati on üle kümne aasta vanad, mis tuleks ideaalis kaupluste poolt välja vahetada kahe aasta jooksul," rääkis Karba.

Ühtset pandisüsteemi näiteks Soome ja Lätiga, ei pidanud Karba kuigi tõenäoliseks, sest süsteemide ühtlustamine oleks ratsionaalne, kuid kokkuvõttes läheks pandisüsteem kallimaks. "Teine probleem on pandiraha jagamisega, mida oleks riikide vahel keeruline organiseerida ja üldiselt nõuaks selline otsus seadusemuutmist juba Euroopa tasandi," sõnas ta.

Loe refereeritud artiklit pikemalt ERRi portaalis.

Prisma taaraautomaadid

Praegu on välisriikidest ostetud metallist ja plastist joogipakendeid võimalik tagastada Prisma kauplustes asuvatesse taaraautomaatidesse. Prisma eesmärk on takistada pandimärgita pakendi jõudmist prügikasti ja suunata need taaskasutusse. Raha selliste pakendite tagastamise eest ei anta.