Vastava avalduse saatis majandusminister Taavi Aasale ja sotsiaalminister Tanel Kiigele Mootor Grupp AS-i ja Lux Expressi juhatuse esimees Hugo Osula ning Eesti Buss OÜ juhatuse liige Marel Kallas. Sealjuures toetuvad nad õiguslikule analüüsile, mille koostasid Soraineni vandeadvokaadid Carri Ginter ja Allar Jõks.

Osula ja Kallas märgivad, et põhiseadusest tulenevalt on sotsiaalhoolekanne riigi kohustus, milleks peab olema riigieelarves katteallikas. Samuti ei saa sotsiaalne nõudeõigus olla suunatud teiste põhiõiguste kandjate, sh ettevõtjate vastu.

Ettevõtjad ei nõustu ka seadusandja hinnanguga, et tasuta sõitvate isikute osakaal on sõitjate üldarvu arvestades väike ja seetõttu on madalad ka sellega kaasnevad kulud. Osula ja Kallas hindavad, et 2017. aastal jäi neil selle tõttu saamata 541 934 eurot ja 2018. aastal 537 219 eurot.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist öeldi esmalt ERR-ile, et avaldus laekus kahele ministrile (sh Tanel Kiigele) alles 5. juunil ning kuna tegemist on juriidiliselt keeruka ja mahuka nõudega, siis mõlema ministeeriumi eksperdid alles asuvad sellega tutvuma.

"Seetõttu ei ole võimalik anda kommentaare enne kui oleme asja ministeeriumite koostöös läbi vaadanud ja vastavalt seisukoha kujundanud."