Ajakiri Consumer Reports kogus kokku faktid sääskede kohta, mida sa ei pruukinud teada, mille abil on võimalik sääsehammustusi vältida.

Inimeste verd imevad emased sääsed ja seda nii kaua, kui nad on vajaliku koguse kätte saanud. Selleks koguseks on umnes 0,001-0,01 milliliitrit verd, mille üks sääsk võib kokku koguda mitme inimese pealt. Pärast söömist sääsk puhkab kaks kuni kolm päeva ning siis muneb munad. Pärast munemist sääsk surma ei saa ja jätkab kuni oma surmani sama ringi, ehk kogub verd, siis puhkab ja muneb jälle uued munad.

Õlu ja higi meelitab

Soojal nädalavahetusel sõpradega väljas aega veetes on nii mõnelegi meelisjoogiks õlu. Küll aga on Jaapani teadlased avastanud, et juba pärast ühe klaasi õlle joomist, muutub inimene sääskedele palju ahvatlevamaks. Õlle sees olevad mullid eritavad süsihappegaasi, mis meelitab aga sääski, kuna süsihappegaasi eritus on põhiline, mille peale sääsed kohale tulevad.

Sääski meelitavad inimese higis olevad bakterid ja kemikaalid. Seega, kui lähed õhtusele jooksuringile ja higistad, siis võid seisma jäädes meelitada enda kehale hulga sääski.

Retuusidest pole abi

Jalgade katmine võib tunduda hea idee, kuid näiteks õhukesest riidest vastu nahka olevatest riideesemetest pole palju abi, sest sääsed on suutelised neist läbi hammustama. Kõige parem viis sääsed riietusega eemal hoida, on kanda kehast veidi eemal olevaid riideid. Kuuma ilmaga on lohvakamatest riietest abi ka keha jahedana hoidmisel.

Mõned parfüümid tõrjuvad sääski

Teadlased on leidnud, et teatud lõhnaõlide koostises on sellised ained, mis toimivad sääsetõrjevahendina. Üheks selliseks on näiteks Victoria's Secreti lõhn Bombshell.

Lopsakas ürdipeenar tõrjub samuti

Sääskedele ei istu tugeva lõhnaga ürdid, näiteks rosmariin, sirdunhein, lavendel, basiilik, piparmünt ja küüslauk. Neil on hästi välja arenenud lõhnataju, mistõttu tugeva lõhnaga taimede lõhn võib inimese eritatavad lõhnad nende jaoks ära peita. Kui aga sääsed ei tunne inimese naha, vere või higi lõhna, siis otsivad nad edasi muudest kohtadest.

Paljunemiseks vaja vaid väikest veetilka

Sääskedele on munemiseks vaja vaid pudelikorgitäit seisvat vett, seega ei pea läheduses olema isegi tiiki või muud veekogu. Parim viis sääskede paljunemist piirata on aias või rõdul kõik seisva veega ämbrid, mänguasjad, prügikastid või muud sellised anumad veest tühjaks teha.

Sääskedele ei meeldi suits

Lõkke ääres istudes või suitsule allatuult olles sääsed ligi ei tiku. Lõkke efekti on võimalik veel tugevamaks muuta, kui lisada lõkkesse puntidena lavendlit, piparmünti, salveid või sidrunheina.