„Täna lükkas Soome politsei tagasi meie kaebuse 234 miljoni dollari suuruse rahapesu kohta läbi Nordea panga, mis tuli Magnitski juhtumist. Nad väidavad, et raha ei puudutanud kunagi Soomet ja kümneaastane aegumistähtaeg on ületatud. Mõlemad on EBATÕESED. Me kavatseme edasi kaevata,” teatas Browder Twitteris.

Browder lisas pressiteate, milles muu hulgas öeldakse samuti, et Soome politsei vastus ei vasta tõele.

„Soome uurijad on Magnitski juhtumis andestamatu prohmaka teinud. Nad otsustasid tõsise pettuse ja rahapesu süüdistusi mitte uurida, vaatamata tõendite kogumile, mis osutab kahtlaste (raha)voogude Soome saabumise kümneaastasele mustrile, ja isegi ilma kaebajat kuulamata, mis on ülimalt ebatavaline ja erinev õiguskaitsevõimude käitumisest teistest riikides. Kui rahapesu kogu EL-is tahetakse peatada, nõuab see õiguskaitselt tõsist ja karmi tegevust. Meie täna Soome uurijatelt saadud vastuse alusel ei ole käitumine ei tõsine ega karm,” ütles Browder oma avalduses.

Browderi kaebuses väideti, et Nordea Bank Oyj ja veel mõned Soome ettevõtted on tegelenud rahapesuga, sest Nordea on võtnud eraklientide kontodele vastu ülekandeid Danske Bankist Eestis ja Ūkio Bankaselt Leedus. Kaebuses väidetakse, et Nendesse pankadesse saabunud raha oli pärit Venemaal 2007. aastal toime pandud kuriteost, vahendab Verkkouutiset.

Soome keskkriminaalpolitsei viis läbi eelkontrolli, mille järgi leidis kahtlaseks väidetud tegevus aset Eestis ja Leedus ning Soome võimudel ei ole seega selles asjas tegutsemiseks volitusi. Lisaks sellele toimusid ülekanded Nordeasse Soome üle kümne aasta tagasi, mistõttu on kahtlustatavad teod kriminaalõiguslikult aegunud.

Mis puudutab kaebuses esitatud hilisemaid juhtumeid, siis Soome politseil ei ole pressiteate järgi põhjust kahtlustada, et Nordea või kontode omanikud oleksid teadnud kahtlasest tegevusest Balti riikides.

„Uurimistaotlusest või selle lisadest ei ilmne, millised faktid toetavad väiteid selle kohta, et Soome müüjaettevõtete ja Nordea nimel tegutsenud isikud teadsid ülekandeid vastu võttes, et need on pärit Venemaal toime pandud kuriteost,” teatas Soome keskkriminaalpolitsei.