Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti poole on pöördunud mitmed tarbijaid, kes on osalenud telemängus „Mängi ja Võida“. Kanal 2, Kanal 11 ja Kanal 12 telekanalitel kuvatava interaktiivse telemängu osas on tarbijates tekitanud segadust asjaolu, et nende jaoks rakendub kõne tasu igal helistamisel, sh ka sellisel juhul, kui nad saatesse ei pääse ning nende kõnele vastab automaatvastaja.

Ametile saabunud kaebused on viidanud, et tarbijale ei pruugi mängus osalemise tingimused olla piisavalt selgelt ja arusaadavalt teatavaks tehtud, mistõttu alustame menetlust täpsemate asjaolude välja selgitamiseks.

Soovitame rääkida lastele ja vanematele pereliikmetele, et 900 algusega numbritele helistamine on tasuline ja nendele helistamisega kaasnevad kulud, mistõttu tasub kõne tegemise vajadus enne läbi mõelda.

TTJA-l on õigus teavitada avalikkust ohu ennetamisest, ohukahtlusest, ohust või korrarikkumisest võimaldamaks tarbijatel teha teadlikke valikuid.

Mitu korda helistades võid kaotada raha

Delfi toimetuse poole on pöördunud mitu inimest, kes esialgu on arvanud, et kõne hind 1,50 eurot on minuti, mitte ühe kõne hind. Kirjelduste järgi tuleb saatesse helistada mitmeid kordi, et liinile saada. Nendele, kes liinile ei saa, vastab automaatvastaja.

"Mäng seisneb selles et inimesed helistavad saatesse ja
võivad võita auhindu. Nimelt avastasime hiljem, et saatesse helistamine on kõrge tasuga. Pole vist ühegi telemänguga täheldanud, et summa oleks nii ulmeline," rääkis murelik lugeja.

"Kujutage ette kui palju on inimesi, kes ei pane tähele seda, et hind on kõne eest, mitte minuti," arutles ta.

"Helistasime üle saja korra, et saada liinile ja see lõpuks ei õnnestunudki. Selle sain oma operaatorilt teate, et helistamine on piiratud kuna arve on laes. Ligi 159 eurot ja seda selle eest, et liinile ei pääsenud," rääkis lugeja kaotusest. Samuti spekuleeris ta, et nii mitmeid kordi helistades pole võimalik liinile pääseda.

Saate korraldajatel ei ole Kasulikul õnnestunud nädala jooksul kommentaari selle kohta saada, kas vaatajaid on nende meelest piisavalt informeeritud saates osalemise reeglitest. Saate koduleht, millele tuleks eraldi reegleid lugema minna selgitab aga, et kõik helistajad liinile ei pääse ja ühe kõne hind on 1,50 eurot. Samuti ütleb koduleht, et iga saate eetrisse ei pruugita valida sama arvu osalejaid.