Alates juulikuust on Tallink Silja laevadel võimalik saada kõige odavam õllekohver kätte 12,90 euro eest, märgib Taloussanomat, viidates riigikogu neljapäevasele otsusele langetada juulikuust alkoholiaktsiisi nii lahjal kui kangel alkoholil 25 protsenti.

Laevafirmad on lubanud, et uue seaduse jõustumise järel langetavad nad oma laevadel alkoholihindasid. Tallink jagas Soome väljaandega ka täpsemat arvutust selle kohta, kui palju erinevate alkohoolsete jookide hinnad nende pardakauplustes juulikuust langevad.

Näiteks õllekohvri, mille eest tuli varem välja käia vahemikus 16,9–18,9 eurot, hind langeb 1. juulist 12,9–15,9 euro vahemikku. Kui varem tuli pooleliitrise viina eest välja käia 8,90–15,9 eurot, siis 1. juulist alaneb see Tallinki pardal 6,9–13,9 euro vahemikku. Ka teised Tallinna ja Helsingi vahel sõitvad laevafirmad lubavad hinnalangetusega kaasa minna.

„Me jälgime olukorda ja kohandame hinnadki vastavalt. Hetkel ei ole veel konkreetset otsust hinnalangetuse osas tehtud, kuid niipea kui Eestis [alkoholi]aktsiis langeb, alanevad ka hinnad,” kinnitas Viking Line’i asepresident Johanna Boijer-Svahnström.

Eckerö Line’i kinnitusel vähendab aktsiislangus kindlasti ka nende laevadel alkoholi hindu, kuid täpsemate arvutustega lubavad nad välja tulla alles juuni lõpus. „Üldises plaanis võib öelda, et ennekõike määrab hinnalanguse suuruse ära puhta alkoholi sisaldus joogis – ehk mida kõrgem on alkoholisisaldus, seda kõrgem on ka maksumäär,” märkis Eckerö Line’i tegevjuht Taru Keronen.

Laevafirmade kõrval langevad alkoholihinnad ka Tallinna SuperAlko kaupluses. Eesti SuperAlko juhataja Imre Poll toonitas Soome väljaandele, et hinnalangus mõjutab üksnes lahjasid ja kangeid jooke, küll aga ei puuduta ei veini ega vahuveini.

Tänaste hindadega võrreldes langevad nendel jookidel, mille maksumust aktsiisilangus siiski mõjutab, hind keskmiselt kolme euro võrra. Näiteks saab siis kõige odavama, 5,2% A.LeCoqi õllekohvri kätte 13,99 euro eest.

Ka Iltalehti märkis pärast riigikogu neljapäevast otsust, et Eesti loodab sellega vähendada piirikaubandust Läti piiril ja suurendada Soome turistide hulka põhjapiiril.

Ka ütles väljaanne, et kuigi Eesti valitsus lootis varasema alkoholiaktsiisi tõusu arvelt tõsta aktsiisilaekumisi, seda ei juhtunud. Koos sellega langes oluliselt ka Soome turistide arv, kel meeldis Eestis just odava alkoholi tõttu käia.

Iltalehti arvutas koos Soome maksumaksjate liiduga 12 alkohoolse joogi puhul välja, kui palju alaneb nende hind 1. juulist.