“Auto ei ole tihti kõige parem liiklusvahend – näiteks kesklinnas saab lühikesi vahemaid tõukerattaga läbida kordades kiiremini, soodsamalt ning keskkonnasäästlikumalt. Bolti missioon on luua parim viis linnas liikumiseks ning kui me suudame tõukeratastega natukenegi vähendada linnas liikuvate autode arvu, on see kasulik nii keskkonnale kui ka linnaliiklusele,” rääkis Bolti asutaja ja tegevjuht Markus Villig.

Elektrilist tõukeratast saab rentida samast Bolti rakendusest, kust autot tellida. Selleks tuleb vajutada rakenduse paremal üleval nurgas olevat tõukeratta ikooni ning rakendus lülitub ümber tõukeratta laenutamise režiimile. Ratta saab lahti lukustada sellel oleva QR koodi abil. Esimesel kasutamisel kuvab rakendus sõitjale tõukeratta kasutusjuhendi.

Tõukeratta lahti lukustamine maksab 50 senti ja iga kasutatud minut 10 senti. Näiteks 10-minutiline sõit, millest piisab paari-kolme kilomeetri läbimiseks, maksab sõitjale 1,5 eurot. Ühe päeva jooksul maksab tõukeratta kasutamine sõitjale maksimaalselt 15 eurot. Tallinnas tegevuse alustamise puhul on tõukerataste lahtilukustamine kuni juuni lõpuni tasuta.

Rattaid saavad laenutada üle 18 aasta vanused sõitjad. “Võimalusel soovitame tõukerattaga sõita rattateel. Kõnniteel sõites tuleb loomulikult arvestada jalakäijatega ja valida sõidukiirus, mis on ohutu nii sõitjale kui ka kõigile teistele liiklejatele. Nagu iga teise liiklusvahendi puhul, on ka elektrilise tõukerattaga sõites ohutuse tagamine sõitja vastutus,” ütles Villig.

Tõukerattad hakkavad paiknema Tallinna kesklinnas transpordi sõlmpunktides ja käidavates kohtades. Sõidu lõppedes saab kasutaja ratta parkida mõnda ohutusse kohta, soovitatavalt jalgrattaparkla lähedusse. Tõukerattaid võib jätta kesklinna ja Pirita piirkonda – täpsed alad on rakenduses oleval kaardil tähistatud. Kui kasutaja jätab ratta ettenähtud alast väljapoole, on selle eest ette nähtud trahv 25 eurot.

Bolt alustab Tallinnas 120 tõukerattaga ja on valmis rataste arvu vastavalt huvile suurendama. Rattad on varustatud GPS seadmega, nii et nende asukohta on võimalik kaardi peal jälgida, iga päev paigutab Bolt rattad taas ümber selleks ettenähtud kohtadesse. Eestis on kasutusel Segway tõukerataste uusim mudel NineBot ES4, mille maksimaalne kiirus on 25 kilomeetrit tunnis ning ühe laadimistsükliga on võimalik sõita kuni 40 kilomeetrit.