Kui Tallinna ülikooli õppima tulime, öeldi meile kohe, et hakake vaikselt mõtlema, mis võiks olla teie bakalaureusetöö teema. Tollal uskusin, et aega on küllalt. Nii polnud mul esialgu aimugi, mis teemal võiksin lõputöö teha. Kord tuli mõttesse õpetada plokkflööti kuulmispuudega inimesele, kord uurida, kuidas mõjutab muusika loomi, ning luua ise üks muusikapala, mis koertele ja kassidele rahustavalt mõjuks.

Idee tuli Oklahomas

Kõige põnevama ja õigema teema leidsin alles eelviimasel semestril vahetustudengina Oklahoma ülikoolis. Võtsin seal ainet History of Video Game Music ehk eesti keeles videomängude muusika ajalugu.

Pärast mõnd loengut tundsin, et see teema paelub mind nii, et tahaksin veelgi rohkem teada saada. Uurisin eestikeelset infot videomängude muusika kohta ning avastasin, et seda peaaegu et polegi. Nii tuli idee teha oma lõputöö videomängude audio ajaloost, selle arengust ja tähtsusest.

Teema on väga aktuaalne, kuna videomängude tööstus on tänapäeval võrreldav muusika- ja filmitööstusega, kui isegi mitte sellest eespool, ning mängud pole mõeldud vaid lastele, vaid iga vanuserühma jaoks. Heli on mängu üks tähtsamaid osi ja praegusel ajal on paljude videomängude muusika väga hinnatud. Neid esitatakse orkestrikoosseisudega kontsertidel ja alatest 2018. aastast korraldatakse Poolas ka videomängumuusika festivali.

Kolme ajastu muusika

Valisin eksperimendiks mänguseeria „The Legend of Zelda”, sest olin selle audiot juba seminaritöös uurinud ja analüüsinud. Ka on selle mängu muusika minu jaoks väga eriline ja kaunis.

Kolm mängu – „The Legend of Zelda” (1986), „The Legend of Zelda: The Wind Waker” (2002) ja „The Legend of Zelda: Breath of the Wild” (2017) – valisin põhjusel, et need erinevad üksteisest piisavalt, et neid saaks omavahel võrrelda.

1986. aasta mängu järgi on võimalik kindlaks teha, milline oli muusika n-ö kiibimuusika ajastul, 2002. aasta mäng annab aimu, mis võimalused andis heliloojatele MIDI-tehnoloogia, ning 2017. aasta mäng näitab ühte paljudest videomängude muusika tänapäevastest võimalustest.

Loe rohkem: IKUMUMU ja BMF

Jaga
Kommentaarid