ATML näeb oma hinnangus Läti parlamendi astutud sammule veel kahte olulist aspekti.

“Läti otsus keskenduda just kange alkoholi aktsiisi langetamisele näitab, et meie argument, et piirikaubanduse vedavaks jõuks on tegelikult aastast 2015 olnud kange alkohol, peab vett. Seda enam kinnitab see Eesti valitsuse ja riigikogu võetud suuna õigsust. Teine oluline aspekt ongi pikemaajalisema uue trendi väljajoonistumine nii Läti, Soome kui ka Eesti alkoholipoliitikas, kus liigutakse maksustamisel iga alkoholipromilli võrdsema kohtlemise suunas. Kui Soomes on 1% etanooli õlles maksustatud 1,3 korda madalamalt kui kanges alkoholis, siis Eestis naudib õlu veel 1,5-kordset maksueelist. Lätis oli veel 2017. aastal õlletööstuse maksueelis 3,2-kordne, mis pärast võimalikku aktsiisilangetust kahaneb 2,1-le korrale,” ütles ATML tegevjuht Triin Kutberg.

Kutbergi hinnangul on Eesti aktsiisimuudatustel endiselt oluline mõju piirikaubanduse vähenemise ja turistidele suunatud põhjapiirikaubanduse kasvamise suunas.

„Arvestades, et Soome jätkab oma väikeste tõusude poliitikat, eeldame endiselt Eestis seadustatud muudatustest positiivset mõju, mis peamiselt väljendub nii ajutiselt lõunapiirile liikunud Soome suunatud ostude tagasitoomises põhjapiirile kui ka Eesti siseturu tarbimise tagasitoomises Eesti majandusse ja maksudesse. Põhjapiirikaubanduse elavnemine toob kaasa laiema kasu – sellest võidavad nii hotellid, restoranid kui transpordisektor,” ütles Kutberg.

ATML liikmed on AS Liviko, Altia Eesti AS, AS Prike, Pernod Ricard Estonia OÜ, MOE OÜ, AS Remedia, Estonian Spirit OÜ, Tridens AS, Amber Distribution Estonia OÜ, AS Avallone, Balmerk Estonia OÜ, AS Coca-Cola HBC Eesti ja Brown-Forman Netherlands B.V. Valdav osa ATML-i liikmetest baseeruvad Eesti kapitalil. Ettevõtete 2018. aasta koondkäive oli enam kui 460 miljonit eurot ning aastas maksti enam kui 120 miljonit eurot erinevaid riigimakse.