Kasulikule saabus vihje, et Facebookis reklaamib ennast Indigo Lumina nimeline ettevõte, kes lubab inimestele enda Facebooki konto rentimise eest iga kuu 60 eurot kätte.

Eestikeelsel saidil lubatakse, et tegemist pole petuskeemiga. Reeglina peab suure skepsisega suhtuma lehekülgedesse, mis peavad eraldi välja tooma, et nende puhul ei ole tegemist petuskeemiga. Ennast turundajateks nimetavad inimesed põhjendavad kontode rentimist sellega, et Facebookis reklaami ostmiseks peavad need olema vähemalt aasta vanused ja "neil pole aega, et kontosid ise üles soojendada".

Miks nad tegelikult kontosid rendivad?

Tegemist on juba mõned aastad maailmas ringelnud skeemiga, mille abil Facebookist blokeeritud firmad saavad enda reklaamikampaaniatega jätkata. Üldiselt on tegemist kahtlaste ettevõtetega, kes soovivad reklaamida tooteid nagu netikasiinod, imelised kreemid, väidetavalt mehe suguelundeid suurendavaid seadeid ja muud sellist.

Kasutajast saab nö reklaamimuul, sest ta toimib vahelülina Facebooki ja toodet müüva firma vahel. Nõnda kaua, kui inimese konto toimib, makstakse üldiselt ka lubatavat tasu.

Rentimine võib lõppeda konto blokeerimisega

Konks on selles, et Facebook taunib sellist tegevust. Kui avastatakse, et inimese kontot kasutatakse "reklaamipesuks", siis tema konto blokeeritakse. Kiiret teenistust lubavad firmad liiguvad lihtsalt edasi järgmise kergeuskliku inimese juurde.

Facebooki reklaamimeeskonna tootejuht Rob Leathern sõnas portaalile BuzzFeed, et firma on sellistest skeemidest teadlik ja võitleb nende vastu aktiivselt.

"Me oleme selliseid teenuseid märganud. Kui me selle avastame, siis blokeerime kõik kontod, mis selle skeemiga seotud on. Kui inimene lubab kellelgil teisel enda Facebooki kontot kasutada, siis on ohus selle kasutaja isiklikud andmed," hoiatab ta.

Skeemitajad võivad su arvutisse paigaldada pahavara

Reklaamikonto loomiseks on vaja skeemitajatel ligipääsu sinu arvutile. Selleks kasutatakse programme nagu AnyDesk ja TeamViewer. Lubades läbi nende programmide võõrastel inimestel enda arvutis toimetada, võivad nad kergeuskliku kasutaja seadmesse paigaldada ka muud pahavara.

Ekspertide sõnul on tundmatutele isikutele enda arvutile ligipääsu võimaldamine väga halb idee. Nad võivad kergelt saada ligipääsu inimese isiklikele failidele, pangaandmetele, paroolidele jne.

Tegemist on kasutaja jaoks ohtliku teenusega ja kõigil liitujatel tasub sügavalt järele mõelda, kas 60 eurot on väärt enda kontost ilma jäämist.

Allikad: BuzzFeed, Softonic