Tarbija soetas oksjonil 810 euroga 2004. aasta sõiduauto Peugeot 607, sõidukit müüs Legal Collect Inkasso . Kui klient soovis firmaga tehingu ära vormistada, ei saatnud viimane kohale enda esindajat.

Tarbijaga soovis tehingu teha hoopis tundmatu eraisik. Kõik dokumendid ja varasemad müügilepingud olid samuti kellegi eraisiku nimel. Ostja nägi, et sõidukit on mitmel korral müüdud, kuid ükski ostja ei olnud seda ARK-is arvele võtnud.

Ostja märkas auto ülevaatusel, et sõiduk ei vastanud kuulutuses välja toodud kirjeldustele, näiteks põlesid armatuurlaual erinevad rikketuled. Ostja keeldus sõiduki ostust ja soovis lepingust taganeda, kaupleja tema avaldusele ei reageerinud.

Ostja märkas veelgi, et päev pärast tema soovi lepingust taganeda eemaldati sõiduk ajutiselt liiklusregistrist. Suur oli ostja üllatus, kui Legal Collect Inkasso OÜ esitas talle leppetrahvi nõude summale 265 eurot.

Tarbijavaidluste komisjon: nõue on tühine

Tarbijavaidluste komisjon otsustas, et Legal Collect Inkasso OÜ nõue on õigustühine, sest võlaõigusseaduse kohaselt peab ostjale üleantav asi vastama lepingutingimustele. Asi ei vasta lepingutingimustele
VÕS § 217 lg 2 p 1 alusel muuhulgas ka siis, kui müüdaval asjal ei ole kokkulepitud omadusi.

Kui kaupa müüakse kirjelduse järgi, siis on see sama kirjeldus ainus kriteerium, mille abil saab hinnata kauba vastavust lepingutingimustele. Kuna kuulutuses ei olnud sõiduki olukorda tõetruult kirjeldatud, siis annab see ostjale õiguse lepingust taganeda.

Auto24 oksjonikeskkonna lisatingimustes seisab kirjas, et müüjal on võimalik nõuda parimalt pakkujalt vähemalt 265 eurot leppetrahvi, kui too keeldub õigusvastaselt müügilepingu sõlmimisest.

Selles juhtumis ei olnud firmal õigust trahvi nõuda, sest esiteks oli ostjal õigus müügilepingust taganeda. Teiseks, leppetrahvi võib nõuda sõiduki müüja, kuid Peugeot 607 omanikuks ei olnud firma vaid hoopis eraisik.

Parandus: Legal Collect Inkasso OÜ põhitegevuseks on märgitud sõiduautode ja väikebusside müük.