TTJA juht Kaur Kajak rõhutas, et amet on Sõnajalgade tuulepargi asjus teinud 2,5 kuu jooksul erakordselt palju tegevusi ning nende mõõtetulemused näitavad, kuidas püstitatud tuulikute kõrgus erineb lubatust 35 meetri võrra ehk et lubatud 185 meetriste tuulikute asemel on kõrguseks 202 meetrit ning koos massiivse killustikupadjaga (mille kohta pole väidetavalt ühtegi ehitusdokumenti esitatud) on kõrgus lausa 220 meetrit. "35 meetrit on 10-korruselise maja kõrgus," piltlikustas ehitusosakonna juhataja Kati Tamtik. TTJA mõõtmiste järgi on ainuüksi killustikupatjade kõrgus vahemikus 17-25 meetrit.

Kajaku sõnul on arendajatel nüüd võimalus kuu aja jooksul omapoolsed selgitused ja dokumendid esitada. Aruandmise aega võib pikendada veel kuu aja võrra, aga kui arendajatelt ikkagi vajalikke selgitusi ei saada, võib TTJA juba augustis anda välja korralduse tuulikud maha võtta. Eelkõige peavad omavahel kompromissile jõudma Sõnajalad ja kaitseministeerium, mis on nii kõrgete tuulikute püstitamise vastu, sest need segavad piirivalveradarite tööd.

"Tuulikutega kaasnevad kaht sorti ohud," loetles Kajak. "Ehitis peab olema stabiilne ja peab kandma endale mõeldud raskust - me räägime killustikupadjast, mille kohta pole ühtegi dokumenti. Vundament on aga ehitise kõige olulisem osa. Kui vundament on mittevastav, siis kogu ehitis on ohtlik ja mittevastav.

Teiseks julgeolekuoht - me oleme tutvunud kaitseministeeriumi materjalidega ja ministeerium on öelnud, et radarisüsteem, mis jälgib meie õhupiiri, sh ka ida suunal, on tugevasti häiritud kui need tuulikud sinna ette ehitatakse. Täna juba püstitatud tuulikutega on see oht olemas, radarid genereerivad valesid sihtmärke. Täna küll tuulikud seisavad, oht suureneb nende liikumisel," selgitas Kajak.

Pressiüritusel viibinud Sõnajalad jagasid hiljem omapoolseid selgitusi, kus tulistasid riigi pihta häälekaid süüdistusi - riik selgelt kiusab neid ega lase arendada innovaatilist tuuletehnoloogiat. Andres ja Oleg Sõnajalg kinnitasid, et TTJA esitab omapoolseid väiteid, kus neile pole isegi võimalust vastata antud ning lubasid, et kõik TTJA väited saavad ümber lükatud. Kui peaks tulema lammutamiskäsk, vaidlustavad nad selle kindlasti. Sõnajalgade sõnul lammutatakse tuulikud vaid siis kui tõepoolest tuleb sellekohane riigikohtu otsus.

Aidu ja Purtse tuulepark

Tarbijakaitse ja tehnilise järelvalve amet (TTJA) otsustas kaitseministeeriumi pöördumise järel peatada 12. aprilli ettekirjutusega kahe tuuliku ehituse Aidu tuulepargis, mis oli alguse saanud 27. märtsil. Asutus põhjendas sammu võimaliku julgeolekuohu ja ebaseaduslike ehituslubadega.

Kuna arendajad jätkasid töid ka pärast seda, kehtestas TTJA 19. aprillist politsei kaasabiga tuulepargis viibimise keelu, mis kestis esialgu 26. aprillini südaööni. Seda on kaitseministeeriumi kui TTJA palvel pikendatud veel nii kauaks, kuniks "oht objektil on kõrvaldatud".