Toiduainete kvaliteedierinevustest näitas, et probleem on suhteliselt väike ning kui see ka eksisteerib, siis mitte selliselt, et ida-eurooplastele tehakse kehvemaid tooteid. Uuringus osales 1400 erinevas euroliidu riigis müügil olevat toiduainet.

Uuringusse valitud toiduainetes ülevaatest on näha, millised Eesti tooted võrdlusesse sattusid. Kõige rohkem võrreldi Eestist muude liiduriikidega kohvisid, hommikuhelbeid, šokolaade ja beebitoite. Alkohoolsetest jookidest sattusid võrdlusesse õlled Corona Extra, Desperado tekiilaõlu, Heineken ja Stella Artois.

Veidramatest toodetest võrreldi teiste liiduriikidega kahte Eestis müüdavat piimasegu, kana ja veiseliha puljongikuubikuid ja kolme erineva maitsega Hipp beebipüreesid.

Raportis paistis silma üks toode, mille analüüsimisel selgus, et Eesti on ainus riik Euroopas Liidus, kus selle toote koostis on märgatavalt erinev teistest turgudest – Oreo küpsised. Eestis müüdaval variandil on oluliselt rohkem küllastunud rasvhappeid ja soola ning veidi vähem proteiini ja kiudaineid.

Oreo küpsiste brändi omanik Mondelēz põhjendas erinevust sellega, et Eestisse impordib neid küpsiseid firma, mis ei tegutse Euroopa Liidus.

Vaata galeriid ja nimekirja Eestist pärit toodetest allpool!


Alpro sojapiim, Barilla bolognese kaste, Ben & Jerry's Chocolate Fudge Brownie jäätis, Bonduelle mais, Fanta, Fuze jäätee virsiku ja hibiskusega, Corona Extra õlu, Desperado tekiilaõlu, Nutella šokolaadikreem, Haribo kummikarud, Heinekeni lager tüüpi õlu, Heinz ketšup, Hipp Junior Combiotic 3 beebitoit, Hipp orgaaniline kõrvitsaga beebitoit, Hipp beebitoit, lahustuv kohv Jacob kolm ühes, Jacobs Gold lahustuv kohv, Jacobs Krönung kohv, Kellogg's Special K hommikuhelbed, Kellogg's Special K puuviljade ja marjadega hommikuhelbed, Kellogg's Corn Flakes maisihelbed, Knorr Fix spagetikaste bolognese maitsega, Lavazza Qualità Rossa kohv, M&M's šokolaad, Maggi veiseliha puljongikuubikud, Maggi kana puljongikuubud, Mars šokolaad, Snickers šokolaad, Oreo küpsised, Nestlé Fitness Nutritious Energy hommikuhelbed, Kitkat šokolaad, Nescafé Classic kohv , Nescafé Gold kohv, Nescafé kolm ühes kohv, Nesquik lahusutv kakaojook, Nesquik hommikuhelbed, Aptamil 1 Pronutra piimasegu, Aptamil 3 Pronutra+ piimasegu, Philadelphia toorjuust, Tonno all'Olio di Oliva tuunikala, Stella Artois õlu, Espresso Milano Style kohv, Twinings Earl Grey tee,Uncle Ben's magushapu kaste.