Tallinna Ülikool sündis praeguse nime all 18. märtsil 2005. Nimelt jõustus siis ülikooliseaduse § 3 muutmise seadus, nimi "Tallinna Pedagoogikaülikool" asendati selles nimega "Tallinna Ülikool". Tegelikud muutused olid aga palju ja palju kordi suuremad, nii käivadki kõrvuti vähemalt kaks lugu.

Esimene: et Tallinna Ülikool on ikka seesama vana „Peda“, nüüd lihtsalt teise nime all. Ning teine lugu: et Tallinna Ülikool on uus ja suur, hoopis laiem, sügavam, kõrgustusse pürgivam kui kõik need, kes temaks liitunud ja kes temas asutatud on.

Tänavu, kui me ühekorraga tähistame nii ülikooli 14. sünnipäeva kui ka järjepideva õpetajahariduse 100. aastapäeva Tallinnas, on selline vastandamine aga vägagi kohatu. Tallinna Ülikool on see, kes ta on: ühekorraga alles uus ja samas pigem pika ajalooga, olulises osas õpetajate õpetamise ülikool, aga seda nii selles kitsamas kui ka hoopis laiemas mõttes: Tallinna Ülikool on targa eluviisi eestvedaja Eestis. Tähendab, püüeldakse selle poole, et iga lõpetaja oleks eeskuju, et ta võiks olla arvamusliider oma valdkonnas, kogukonnas, riigis.

Aga mis ajaloosse puutub, siis see käib iga ettevõtmisega alati kaasas: Tallinna Ülikooli Akadeemilise raamatukogu vanimad raamatud pärinevad Oleviste kiriku raamatukogust, see omakorda asutati aastal 1552.

Aga olgu siinkohal nimetatud ka mõned teised õpetajaõppele ja ülikoolile olulised tähtpäevad. 15. septembril 1919 peeti Tallinna Õpetajate Seminari avaaktus, siit võime hakata lugema sadat aastat järjepidevat õpetajaharidust.

Aastal 1940. aastal kolis Õpetajate seminar Narva maanteel valminud koolihoonesse, praegusesse Terra majja. Seega on õige pea põhjust pidada ülikooli linnaku 80. sünnipäeva. 1952. aastast tegutseb siin kõrgkool, Tallinna Pedagoogiline Instituut ehk TPedI, mis 1955 sai Eduard Vilde nimi.

1992. aastal, kui Eduard Vilde kuju vaikselt muuseumi poole hakkas kolima, sündis Tallinna Pedagoogikaülikool. Edasist on nimetatud ka Eesti kõrghariduse kõige suuremaks liitumisprojektiks. Aga see on olnud tõhus ja väga tulemuslik – just siit on sündinud praegune Tallinna Ülikool.

Tallinna Ülikooli erialad leiad siit.

Jaga
Kommentaarid