Nõukogu esimehe Erki Möldri ja liikmete Anto Liivati (SDE) ja Kristel Voltenbergi asemele nimetas Kingo EAS nõukogu liikmeteks Arvi Lossmanni (EKRE), pikaaegse poliitiku Marko Pomerantsi (Isamaa) ja rahandusminister Martin Helme nõuniku Rain Epleri. Kõik uued liikmed omavad kogemust ettevõtluses ja äriühingute juhtorganites, kinnitati majandusministeeriumi saadetud teates.

„Uute nõukogu liikmete näol toome sisse nii-öelda värsket verd ja regionaalset mõõdet. EAS peab olema usaldusväärne partner nii riigile kui ettevõtjatele. Tänan nõukogu seniseid liikmeid tehtud töö eest ning soovin uutele liikmetele jõudu ja kordaminekuid," sõnas väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo pressiteates.

Portaal Uued Uudised kajastab aga tsitaati huvitava täiendusega. Kingo olevat tänusõnadele lisanud, et "EAS-i on saatnud juba mõnda aega segased rahaasjad ja otsused, mis ei ole mõjunud hästi riigi sihtasutuse mainele."

EASi nõukogu endine liige Anto Liivat avaldas nördimust, et minister Kert Kingo levitas päev pärast nõukogu kolme liikme vabastamist ebamäärasid kahtlusi asutuse finantstegevuse suhtes.

Liivati väitel ei ole Kingo talle teinud väidetavalt segaste rahaasjade kohta etteheiteid.

„Minister ei ole minuga mitte kordagi suhelnud ega ka andnud mõista, et EASis peaks midagi tegema teistmoodi,” ütles Liivat. „Olles töötanud EASi nõukogus mitme ministriga, pidasin õigeks tava, et minister kohtub nõukoguga ja tutvustab oma visiooni, annab edasi ootused. Proua Kingo puhul ei ole seda olnud.

Liivati sõnul on EAS kujundatud Eesti ettevõtluse oluliseks kompetemtsikeskuseks, mida ettevõtjad hindavad. Ta rõhutas, et EAS on oma tegevusega saavutanud olukorra, kus välisinvesteeringud on Eestisse kasvanaud ajal, kui analüütikud ennustasid nende kadumist.

EASi nõukogusse määratud Isamaa poliitik Marko Pomerants kinnitas Ärilehele, et ta pole saanud sihtasutuse tegevuse suunamiseks või rahaasjade uurimiseks Kingolt ühtegi suunist.

„Sain ministri käskkirja minu määramise kohta täna, mind pole ühelegi koosolekule kutsutud ja suuniseid pole antud,” selgitas Pomerants. „Loomulikult küsiti minult eelnevalt, kas ma olen nõus ja ma täitsin ka vastavad paberid.”

Ametist vabastamine tuli ootamatusena ka EASi nõukogu esimehele Erki Mölderile. "Ministri otsus jõudis minu postkasti eile tööpäeva lõpus," tõdes Mölder. "Kuna minister Kingoga ei ole me EASi tuleviku teemasid pikemalt arutanud, siis mul puudub võimalus tema edasisi plaane kommenteerida. Töötasin EASi nõukogus viis aastat ja kolm viimast sellest nõukogu esimehena. Keskse eesmärgina nägin EASi pööramist senisest enam fokusseerituks, tulemustele orienteerituks ning kliendikeskseks, ettevõtjate poole suunatud organisatsiooniks."

Pomerants ei osanud öelda, milliseid kahtlusi EASi seniste rahaasjade suhtes võib ministril olla ning ta ei soovinud avaldada ka oma isiklikku nägemust sihtasutuse tuleviku kohta.

„Viimase kümne aasta jooksul on kuulda olnud mõtteid, et kas EAS ikka õigustab enda olemasolu, kuid ma ei soovi seda teemat kõrvalt praalima hakata,” lisas Pomerants.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium lubas Ärilehele peagi selgitada, mida täpsemalt Kingo EKRE-meelsele portaaalile öeldud kommentaariga silmas pidas.

EASi nõukogus jätkavad tööd Viljar Lubi, Kaia Sarnet ja Kersti Männik.