Seni on Citybee Eesti juht Heigo Protteni kinnitusel renditeenuse avamine läinud kenasti. "Suisa nii hästi, et otsustasimegi juba sel nädalavahetusel tuua Tallinnasse veel juurde 100 ratast, seega on meil 200 tõukeratast," sõnas ta.

Rohkem sõidetakse inimtihedates kohtades

Keskmiste sõitude pikkus elekrtiliste tõukeratastega on Bolti pressiesindaja Karin Kase sõnul nii Tallinnas kui Pärnus kolm kilomeetrit. "Tõukerattaid kasutatakse kõige rohkem kõige käidavamates kohtades - transpordisõlmedes, kaubanduskeskuste ja suuremate ametiasutuste juures," lisas Kase.

Viimast kinnitas ka konkurendi Citybee Eesti juht Heigo Protten. "Põhilisteks kasutusaladeks on päevasel ajal kontorite vahel liikumine, kohtumistele sõitmine. Õhtusel ajal sõidavad inimesed tihti lihtsalt ka enda lõbuks, käivad mere ääres või kohvikus," rääkis ta.

Protteni sõnul on keskmine sõidu umbes 15-20 minutit. "See, kui palju tõukse inimestele igapäevaselt kättesaadavad on, sõltub paljudest asjadest, kuid teeme oma parima, et igapäevaselt nii palju tõukerattaid tänavale saaks, kui võimalik," lisas ta.

Pikim sõit üle 20 kilomeetri

Kase sõnul on seni kõige pikem sõit olnud 25 km, see viis kesklinnast Piritale ja tagasi. "Kõige lühemaid sõite on statistiliselt keeruline välja tuua, sest on ka juhtumeid, kus inimesed proovivad lihtsalt tõukeratast lahti lukustada ja lõpetavad seejärel sõidu," rääkis ta.

Kase tuletas meelde, et pärast sõitu tuleks tõukeratas parkida tänavale kohta, kus see ei sega teisi liiklejaid, näiteks rattaparkla lähedusse või maja seina äärde. "Kindlasti ei tohiks ratast jätta sellisesse kohta, kust teised seda hiljem kätte ei saa, näiteks lukustatud hoovi - on ette tulnud ka mõned sellised juhtumid," tõi ta näite.

"Igal hommikul paigutab Bolt tõukerattad linnas kindlatesse kohtadesse, meil on üle 20 punkti, kuhu rattad pannakse. Päeva jooksul paiknevad rattad vastavalt inimeste liikumisele ümber, kuna igaüks saab rattaga teha sõidu ja selle sõidu lõppedes sobivasse kohta tänavale parkida," rääkis Kase. Kuna ratastel on peal GPS, on igaühel vabu tõukerattaid igal ajahetkel Bolti äpist kaardi pealt näha.

Laadimine toimub öösel

Õhtuti korjab Bolt rattad tänavatelt kokku ja viib lattu laadima. Ratta aku laeb täis umbes 3,5 tunniga, kuid neid laaditakse reeglina Kase sõnul läbi öö.

Sarnaselt haldab tõukerattaid ka Citybee, kelle meeskond kogub päeva lõpus tõukerattad kokku. "Laeme tõukerattaid umbes kuus kuni seitse tundi, puhastame ja vajadusel parandame need ning hommikul toome nad linnatänavatele tagasi. Püüame õhtul võimalikult hilja neid korjama hakata, et inimestele oleks teenus võimalikult kaua kättesaadav," rääkis Protten.

"Kuna rattaid kasutatakse sedavõrd palju, siis paljud neist on saanud tühjaks juba enne kella kuut õhtul. Selle tõttu tegime ka otsuse, et tõukerattaid kindlasti linnapilti juurde tuua," lõpetas Protten.