"Ma ei kannaks Vahemere ja madala rasva sisaldusega dieete teatud inimrühmade puhul veel maha, kuid mul pole enam lootust, et multivitamiinid ja mineraalid võiksid neid toidulisandina võttes kasulikud olla. Tervetel inimestel on nende peale raha raiskamine mõttetu," leidis koondanalüüsi juhtivautor Safi Khan, Lääne-Virginia Ülikooli meditsiinidotsent ERR Novaatorile antud intervjuus.

Vastilmunud analüüsi raames võttis ta kolleegidega ette 277 eelneva kliinilise katse ja 24 sekkumisega saadud tulemused. Kokku haarasid need ligi 992 000 inimest.

Erinevalt inimeste lihtsal jälgimisel põhinevatest uuringutest võimaldavad öelda kliinilised katsed midagi kindlamat nähtavate seoste põhjuslikkuse kohta. Näiteks võib olla vähem soola söövate inimeste suremus väiksem nii väikese soolatarbimise kui ka nende teiste tervislike eluviiside tõttu.

"Nähtav mõju on vaid mõnedel toidulisanditel. Oomega-3 rasvhapped vähendasid infarktide ja südame-isheemiatõve riski. Foolhape aitas vähenda infarktiriski, vähese soolasisaldusega dieet vähendas üldsuremust," loetles Safi Khan.

Khan lisas, et kui inimesel pole just diagnoositud mõne vitamiini või mineraalaine puudujääki, pole mõtet neid niisama n-ö tervise turgutamiseks osta, kuna neist pole mingit kasu.

Loe pikemalt refereeritud artiklit ERR Novaatoris.