Maaleht kirjutas kolmapäeval, et eelmisel reedel jõudis Tallinna Keskturule kaks rekatäit maasikaid Saksamaalt, kuid laupäeval lettidele laotatud maasikatele ei olnud ühelgi puhul märgitud juurde päritolumaad Saksamaad, vaid Eesti.

Kolmapäeva lõuna ajal keskturul nägi siiski siin-seal lettidel ka Saksa maasikaid. Selliseid lette võis olla kokku 3-4, marjad olid väiksemat sorti ja kahvatu ilmega. Hind oli umbes nelja euro ümber.

Konkreetsete talude lettidel oli märgitud juurde lisaks päritolumaale ka talu nimi, kust maasikad pärinevad. Teistest lettidest oli talu või piirkond märgitud juurde vaid umbes pooltele siltidele.

Napisõnalised vastused

Küsimuse peale, kust on müüdavad maasikad pärinevad tuleb erinevaid vastuseid, kuid keegi ei mõtle kaua. Vene emakeelega naisterahvas aga ei saa täpselt aru, mida küsitakse ning kiidab, et maasikad on väga magusad ja pakub marju maitsta. Sildil on kirjas päritolumaana „Eesti”.

Teises kohas uurin müüjalt esialgu, mis sorti maasikad müügiks on, kuna sildil on taaskord kirjas ainult hind ja päritolumaa „Eesti”. Müüja aga kordab üle, et tegemist on Eesti marjadega, sordi osas aga jääb vastuse võlgu. Müüja pakub samuti marju maitsta.

Kolmandas ja neljandas kohas vastab müüja marjade päritolu kohta, et marjad on pärit Tartumaalt. Veel mainitakse Põlvamaad ja Võrut. Konkreetseid talusid aga ei mainita. Vastused on üldiselt napisõnalised ja üritatakse pigem keskenduda kauba mahamüümisele.

Müüjaid usaldatakse

Marjade hinnad varieeruvad 3,80 eurost kilo kohta kuni 5,50 euroni kilost. Üldiselt tundu, et inimesed usaldavad müüjaid ja ei uuri pingsalt, kust piirkonnast või talust marjad pärit on.

Nii mõnigi ostja käis kallimate maasikate kilo eest, millel polnud juurde märgitud ei sorti ega täpsemat päritolu, välja 5,50 eurot. Ilmselt mängis rolli ka marjade kaubanduslik välimus, sest marjad olid suured ja punased. Lisaks andis müüja lahkelt ostjale maasika näppu ja lasi marju maitsta.

Päritolu kohta kohtab küsimas ainult vanemat meesterahvast, kes ostab herneid. Herneleti müüja nimetab kiirelt mehele talu nime ning kinnitab, et kodulehelt on võimalik järele vaadata, kuidas toimus külv ning muud infot.