Tervis on midagi, mille rikkumisel seda enam algsel kujul tagasi saada ei ole võimalik. Palju on aga võimalik ära teha jälgides, mida sööme ja millise kvaliteediga see on, kirjutab Newstartera.com.

Tihti kipume valima poes soodsama asja, mõtlemata, kas see on ka tegelikult meie tervisele ohutu. Järgnevalt on toodud välja toiduained, mis pärinevad Hiinast ja mille söömine ei pruugi olla kõige tervislikum või isegi kohati ohtlik.

Õunamahl

Hiinas on lubatud puu- ja juurviljakasvatuses hulga rohkem kemikaale, kui Euroopa Liidus. Paljud seal kasutusel olevad kemikaalid, millega tõenäoliselt õunu pritsitakse on meil tervise ja keskkonnakaalutlustel keelatud.

Õunamahla ostmisel võiks eelistada kahtlemata kodust või Eestimaist mahla. Kui see ei ole võimalik, siis vähemalt Euroopa Liidu päritolu toodet, millele kehtivad kemikaalide osas samad tingimused, mis meil.

Tööstuslikult toodetud sool

Valget soola ei soovitata terviseekspertide poolt süüa niigi, kuna see võib põhjustada südameveresoonkonna haigusi, kõrget vererõhku või arteriaalne hüpertensiooni.

Tursk ja tilapia

Aasias kasvatatud erinevaid kalatooteid ja kala ei soovitata süüa kohalike veekogude suure saastatuse tõttu, mis võib tõenäoliselt jõuda tarbijani kala söömisel. Kalast on leitud ka plastiku tükke ning muid mürke.

Kanaliha

Aasias kasvatatud kanaliha võib suurema tõenäosusega kanda edasi linnugrippi või teisi haigusi. Hiinas peetakse linnufarmides kanu kohutavates tingimustes, mis ei ole kindlasti humaansed.

Kanaliha ei peaks vältima - eelistada võiks kahtlemata kodumaist linnuliha, mis on kindlasti siin kasvatatud. Eesti linnufarmid jälgivad rangeid sanitaar ja muid reegleid, mistõttu võib olla kindel, et tegemist on kvaliteetse tootega. Näiteks teatas Tallegg hiljuti, et kogu nende toodang on antibiootikumivaba.

Küüslauk

Hiinas kasvatatud küüslauk on meie poodides talveperioodil üsna levinud ja võrreldes Eesti tootega on sellel palju madalam hind. Madalam hind kujuneb suure tõenäosusega tootmismahu suurusest, sest Eestis ei jõutaks kunagi selliseid koguseid toota.

Ohtlik on Hiina küüslauk taaskord kasvatamisel kasutatud erinevate kemikaalide tõttu. Näiteks kasutatakse suure tõenäosusega kasvatamisel metüülbromiidi, mida kasutatakse kahjuritõrjes, muuseumieksponaatide ja ajalooliste majade konserveerimisel, kaupade transpordieelne töötlusel ning keemiliste komponentide sünteesimisel. Inimestele on metüülbromiid väga toksiline.

Plastikriis

Odavamate riiside sisse segatakse plastikust võltsriisi, mis on tehtud vaigust ja kartulitest. Plastikriisi kasutatakse massi saavutamiseks ja hinna allaviimiseks. Keetes jääb selline "riis" kõvaks.

Selleks, et kõiki erinevaid ohte vältida võiks eelistada kodumaist või lähipiirkonnast pärit toiduaineid. Samuti võiks valmistada toitu kodus toiduainetest ise, mitte osta poolfabrikaate, mille koostise osas ei ole täit kindlust, et tegemist on turvalise koostisega.