„Huuletubaka müümine on muidu Eestis keelatud, kuid meie tõime poodidesse Snusi, mis on tubakavaba ja liigitub alternatiivsete tubakatoodete hulka,“ selgitab Nicorex Baltic juhatuse liige Sven Kotke. Alternatiivsete tubakatoodete müük Eestis on legaalne ning Tervise amet ja EMTA on andnud tubakavaba Snusi müümiseks loa.

Eestis on hinnanguliselt 30 000 aktiivset huuletubaka tarbijat. Kuigi huuletubaka müük on olnud keelatud, siis selle omamine ja kasutamine mitte. „Internetis vohab salaturg, seda eriti tuhandete kasutajatega Facebooki gruppides. Igal huvilisel on olnud võimalus leida internetis neid, kes tubakat teistest riikidest sisse toovad ja edasi müüvad,“ räägib Kotke.

Sarnaselt alkoholile on tubaka- ja alternatiivsed tubakatooted valdkond, kus kvaliteedikontroll on äärmiselt oluline. „Erinevalt salakaubast saab legaalsete toodete puhul alati kindel olla, et need on kontrollitud ja kasutajatele võimalikult ohutud.“

Snus on viis loobuda suitsetamisest, ilma et tuleks loobuda nikotiinist, mis teatavasti muudabki suitsetamisest loobumise raskeks. Tubakavaba Snus toimib nagu tavaline huuletubakas, küll aga jäävad kasutaja hambad valgeks ning riided ja suu puhtaks.

Mis peamine, selles puudub tubakas, mis on Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel seotud vähemalt 25 haiguse tekkega ning mille tarvitamist peetakse maailma suurimaks surmade põhjustajaks.

Kuigi Snus aitab tubakast loobuda ja annab sarnaselt nikotiiniplaastrile kasutajale harjumuspärase nikotiiniannuse ja rahulolutunde, peab Sven Kotke siiski kõige efektiivsemaks tubakasuitsust loobumise vahendiks e-sigaretti.

„Püüame käia inimeste vajaduste ja soovidega kaasas ning pakkuda alternatiivi kõigile, kuid erinevalt teistest tubakasuitsust loobumise vahenditest jäävad e-sigareti kasutamisel alles harjumuspärased suitsetamisega kaasnevad liigutused ja sügavalt sisse hingamine. Lisaks on e-sigarettidel palju erineva nikotiini kangusega vedelikke, mille järk-järgult langetamisega jõutakse lõpuks ka e-sigaretist loobumiseni,“ kinnitab Kotke.

Uue generatsiooni Snus on müügil Veiplandi ja E-sigaretipoe kauplustes, karp nikotiidiga tubakavaba mokatubakat maksab 5,50 eurot.