Rootsi riigitelevisioon avaldas täna Swedbanki rahapesust tunnise saate. Tegemist on põhjaliku ülevaatega Swedbanki rahapesusaagast, kus tuletati meelde sündmusi, mis viisid pangajuhi Birgitte Bonneseni ning ka nõukogu esimehe Lars Idermarki lahkumiseni.

Saate lõppkokkuvõttes tulevikuteemalisele küsimusele vastates tõdes Joachim Dyfvermark, et rahapesukahtlust uurivad Rootsi ja Balti riikide finantsinspektsioonide kõrval ka USA organid. Kuna suurem osa kahtlusaluseid ülekandeid olid dollarites, siis on ameeriklastel selleks ka seaduslik õigus.

Rootsi rahapesuvastased seadused on Dyfvermarki sõnul sõnul paranenud, kuid USA-l on tööriistakast olnud alati oluliselt parem. „Neil on oluliselt suuremad musklid,“ lausus Dyfvermark.

Kui ameeriklased rikkumised tuvastavad, siis võib see Swedbanki jaoks minna väga kalliks maksma ning halvimal juhul on võimalik, et Swedbanki suhtes rakendatakse sanktsioone, tõdes ta. On võimalik, et Swedbankil keelatakse dollariülekanded ära, lausus Dyfvermark.

Ta lisas, et Balti riikides on olnud palju väiksemaid pankasid, kellega see on juhtunud. Ja suur pangandusäri on siis läbi.