Trump ütles Prantsuse presidendile Emmanuel Macronile, et ta kehtestab tollimaksu Prantsuse veinile, kui prantslased kuu alguses heakskiidetud digimaksu kehtestamisega edasi liiguvad, kirjutab CBNC. Ekspertide hinnangul on tollimaks veinile kõige tõenäolisem USA vastulöök Prantsuse digimaksule, mis mõjutab oluliselt Ameerika päritolu tehnoloogiahiide.

„Ma olen alati öelnud, et Ameerika vein on parem kui Prantsuse vein,” teravmeelitses Trump oma reedeses Twitteri säutsus, kus hoiatas, et tema administratsioon vastab Macroni rumalusele ulatusliku vastulöögiga.

Selle kuu alguses otsustas Prantsusmaa kehtestada 3% maksu sellistele digihiiglastele nagu Facebook ja Google, kelle käive Prantsusmaal on umbes 28 miljonit dollarit või enam.

Trumpi administratsioon asus seepeale hindama, kui kooskõlas on see prantslaste samm seniste kaubanduslepetega. Kui analüütikud peaks leidma, et see diskrimineerib just USA ettevõtteid, on vastulöök Prantsuse veinidele paratamatu.

Prantsusmaa eksportis mullu 3,6 miljardi dollari väärtuses veini Ameerikasse. USA on suurim Prantsuse veini eksporditurg. Kuigi Trump ise alkoholi ei tarbi, on ta veinitööstusega tuttav. Ametisse asudes jättis ta oma Virginias asuva veiniistanduse poja Ericu juhtida.

Veinimaksu kehtestamine tähendaks Trumpile järgmist tülinormist niigi pingeliste rahvusvaheliste suhete taustal, kus juba pikalt on näiteks USA ja Hiina vaielnud oma kaubandusleppe üle.