Kasuta tööle liikumiseks auto asemel jalgratast või ühistransporti

Autoga liikumine toob endaga kaasa märkamault lisakulu. Säästetav summa on ligikaudne, sest see sõltub läbitavast vahemaast ja auto kütuse tarbimisest. Lisaks raha kokkuhoiule on liikumine tervislik ja hoiab ka loodust.

Keskmine kaugus töökohast: ~10km (edasi-tagasi 20km, nädalas 100km). Keskmine kütusekulu linnas: ~8l/100km, liitri hind ~1,35 eurot
Kulu kuus: ~44 euot
Jalgrattasõit või jalutamine: 0 eurot
Kokkuhoid nädalas: ~11 eurot
Kokkuhoid kuus: ~44 eurot

Joo kohvi asemel teed

See võib kõlada üsna karmilt, sest enamiku jaoks on üks mõnus tassike kohvi just õige algus igasse päeva. Juhul kui asendate vähemalt ühe tassikese kohvi päevas teega, tunnetab seda ka rahakott.

Tees sisalduvad kasulikud ained on kasulikud organismile. Lisaks rahakotile tänab ka tervis, sest roheline tee sisaldab rohkelt antioksüdante. Taimeteed kuuluvad 8 klaasi vee alla, kellele tavalist vett suurtes kogustes juua ei meeldi.

Tass kohvi: ~0,65 eurot*
Tass teed: ~0,10 eurot
Kokkuhoid nädalas: ~5 eurot
Kokkuhoid kuus: ~20 eurot

* Paljudel on harjumus võtta tassike kaasa lähimast bensiinijaamast või kohvikust – sellisel juhul on kokkuhoid veelgi suurem, kuid arvestus on tehtud selliselt, et kohvi juuakse kodus.

Saage sõpradega kokku piknikul

Teadusuuringud on näidanud, et üheskoos söömine teeb õnnelikuks ja tugevdab sotsiaalseid sidemeid. Seetõttu on mõistetav, miks me tihti lõunatame kellegagi koos või õhtul peale tööd sõpradega välja sööma läheme.

Küll aga ei pea olema see restoran või kohvik, kus kokku saada. Suvi on aeg, kus on mõnus olla värskes õhus. Valige välja ilus suvepäev ja einestage koos sõpradega värskes õhus. Igaüks toob pikniku tekile kaasa midagi maitsvat (salati, snäkid vms). Sedasi saavad kõhu täis paljud, kuid rahakott kannatada ei saa.

Ühiselt laua katmisel on kulu palju väiksem. Leppige kokku kindel eelarve (5 euro eest inimese kohta saab nii mõndagi maitsvat). Lisaks on tegemist meeldiva elamusega, mida hiljem hea meenutada.

Söögi ja joogi kulu kohvikus söömisel: ~15 eurot kord (60 eurot kuus)
Söögi ja joogi kulu piknikule kaasa viies: ~5 eurot (20 eurot kuus)
Kokkuhoid kuus: ~40 eurot

Juhul, kui ülalpool antud soovitused ei ole Sinule, siis mõtle alternatiividele. Mine näiteks sõbrannadega matkama, mitte shopingule või õhtul randa ujuma kino asemel. Vaata läheduses asuvate tasuta ürituste kalendrit, iga meelelahutus ei maksa raha.