Pärast kuuma nädalavahetust rannas või aias veetes võib olla nahk punane ja teha valu. Isegi kui panid korralikult päiksekreemi, ei pruugi sellest lõpuni põhjamaiselt heleda naha kaitseks jaguda, kirjutab Ilta-Sanomat.

Näiteks 50-se faktoriga päikesekreem kaitseb nahka 98 protsenti, kuid väga vähesed kannavad päevituskreemi peale nii palju, et see sellise kaitse saavutaks.

Päevitamise riskid

Kuigi päevitunud nahk meeldib paljudele, kaasnevad sellega teatavad ohud. Kõrge UV kiirguse tase suurendab nahavähki haigestumise riski. Viimastel aastatel on nahavähi esinemise sagedus suurenenud ja selles on mõjutatud järjest rohkem noori inimesi.

Teine negatiivne päevitamisega kaasnev tagajärg on kortsud. UVA kiirgus mõjutab nahas olevaid sidemeid selliselt, et see ei ole enam nii elastne. Soome dermatoloogide sõnul on ligi 75 protsenti inimese kortsudest põhjustatud päikese, mitte vanuse tõttu.

Abinõud päikesepõletuse korral

Päikesepõletust tuleks võtta väga tõsiselt, mistõttu tuleks soojade ilmade korral ettevaatusabinõusid meelde tuletada.

1. Jahuta nahka veega

Soovitav on käia näiteks külma duši all või siis asetada põlenud nahale jaheda veega märjaks tehtud rätik.

2. Määri nahka

Nahale võiks panna, kas päevitusjärgset salvi, aaloed või muud sarnast. Oluline on aga meeles pidada, et nahale ei määritaks midagi rasvast, nagu näiteks hapukoort või pantenooli, mis võib olukorra hullemaks teha.

Soovitatakse veel hüdrokortisooli salvi, mida on võimalik osta käsimüügist. See on põletikuvastane ja vähendab naha sügelust, salvi tuleks määrida 1-2 korda päevas.

3. Võta valuvaigistit

Kui põlenud naha pärast on näiteks keeruline magama jääda, siis võib võtta kerget valuvaigistit. Tavaliselt taanduvad tundlikkus ja kuumatunne 2-3 päeva pärast.

4. Kaitse päikese eest

Juba põlenud nahaga ei tohiks kindlasti minna uuesti päikese kätte. Kanna pikemaid õhukesi riideid ja eelista varjus olemist, et mitte olukorda veel hullemaks muuta.

5. Ära kasuta meiki

Põlenud nahk paraneb kõige paremini, kui sellele meiki ei panda. Seega tasuks näo meikimist pigem vältida. Kui aga on soov kergelt meikida, võiks eelistada niisutavaid tooteid ja mitte nahka väga hõõruda.

6. Vajadusel pöördu arsti poole

Kui nahale ilmuvad villid ja paistetus, siis on tegemist juba teise astme põletusega. Kui nahakahjustusele lisanduvad veel peavalu, halb enesetunne, palavik, siis tuleks pöörduda arsti poole. Eriti oluline on seda teha laste puhul.