Helsingi Turuväljaku töötajatega vesteldes selgus, pole harv juhus, kui turist ei tea, millisesse riiki ta sattus, kirjutas Helsingin Sanomat.

“Mõnikord küsivad inimesed, kas nad on Stockholmis. Seda juhtub peaaegu iga päev, ” rääkis kruiisiliinide pakkujaga Royal Line töötav Aleksi Järviniemi.

Royal Line veab turiste Helsingi vetes näiteks Suomenlinna, Kaivopuisto ja Kruununha ümbruses.

Paljud tahaksid praamiga natuke kaugemale sõita. Näiteks Järviniemilt on küsitud, kas nad lähevad Oslosse või Peterburi.

Kui eelmisel suvel meelitas turumüüja Eetu Valmela kliente suure kisaga, et need maiustusi osta, lausus turist oma sõbrale inglise keeles, et Rootsi kokk on metsikuks läinud.

“Päris tavaline küsimus oli, et kust saab osta mädanenud hai nimelist toitu, või kus Väike merineitsi asub, ” rääkis Valmela.

Rotten Shark on Islandi traditsiooniline toit ja Väikese merineitsi võib leida Kopenhaageni sadamast.

Järviniemi sõnul on palju küsimusi ka selle kohta, kuidas saada Lapimaale. Paljude jaoks kujuneb pikk vahemaa Jõuluvana kodukohta üsna suureks pettumuseks.

Helsingi turism õitseb. Eelmisel aastal registreeriti linnas neli miljonit ööbimist.

Kuid kõige rohkearvulisematel turistidel pole selle statistikaga suurt sesost, sest tavaliselt ei ööbi nad Helsingis, vaid suurtel kruiisilaevadel, mis reisivad ümber Euroopa pealinnade. Tavaliselt veedavad need rändurid Helsingis vaid mõne tunni.

Kruiisituristide arv on üsna märkimisväärne - umbes pool miljonit aastas. Ühel päeval võib külastajaid olla kuni kümme tuhat. Nii et pole ime, et nende kohalolekut turuväljakul märgatakse. Keskusest kaugemale minekuks neil aga mahti pole.

Helsingi Turunduse tegevdirektor Laura Aalto on kuulnud ka turistidest, kes pole päris kindlad, kus nad asuvad. “Kui visiit on lühike ja peatusi on juba palju tehtud, võivad Läänemere linnad seguneda, ”räägib Aalto.

Nüüd on ka kruiisihooaja kõige tihedam aeg. Hooaeg algab mais ja lõpeb septembris.

Aalto sõnul on kruiisireisid viimastel aastatel tohutult kasvanud. Külmematesse riikidesse reisimine on uus trend.

Kanada pensionärid Liviana Sluga ja Len Makerewich saabusid Helsingisse varahommikul.

Ajaga on kitsas käes, sest laev väljub Lõunasadamast täpselt nelja ajal. Päeva programm mahutab kaks ringreisi. Üks bussiga ja teine ​​laevaga.

“Me võtame sellistest tuuridest sageli osa. Mõni on Kanadas ette broneeritud, ”räägib Sluga.

Paar on ka linna vaatamisväärsustega veidi varem tutvunud. Sluga ütleb, et on lugenud katedraali, kivikiriku, Turuplatsi ja Helsingi saarte kohta.

Mõlemad tunnistavad, et kohati on olnud keeruline toimuvaga sammu pidada. Tänaseks on paar käinud Kopenhaagenis, Oslos, Berliinis, Tallinnas ja Peterburis. Järgmine sihtkoht on Stockholm. Reis lõpeb selle alguspunktis Kopenhaagenis.