Algselt pidi Microsoft lõpetama operatsioonisüsteemi Windows 7 toetamise 2015. aasta jaanuaris, kirjutab ERR. Siiski pikendas ettevõte toona tähtaega viie aasta võrra, mis omakorda tähendab, et uue aasta jaanuari keskpaigaga lõppeb niiöelda üleminekuperiood.

RIA intsidentide käsitlemise osakonna CERT-EE juhi Tõnu Tammeri sõnul tähendab Microsofti otsus lõpetada operatsioonisüsteemi Windows 7 toetamine seda, et seesuguse tarkvaraga arvutid ei saa enam alates uue aasta 14. jaanuarist uuendusi ega kriitilisi turvapaiku.

"Veelgi lihtsamalt öeldes, mida aeg edasi, seda vähem ta tegelikult on turvaline. Päev peale toe lõppu võib-olla minutite jooksul ei ole ju suurt vahet, aga kui seda kasutada edasi pikemalt, siis on suurem tõenäosus, et ilmneb mõni turvaviga, kustkaudu on võimalik isiku andmeid varastada, on võimalik krediitkaardiandmeid varastada või teha muidu küberpättusi" rääkis Tammer.

Tegelikult ei kasuta tarbija mitte ainult operatsioonisüsteemi, vaid ka erinevaid programme, näiteks Office tarkvara, DigiDoc ja muud.

RIA elektroonilise identiteedi osakonnajuht Margus Arm ütles, et Digidoci ehk ID-kaardi haldamise programmi toetamise lõpetamine Windows 7 peal tähendab näiteks seda, et dokumentide digiallkirjastamisel või krüpteerimisel võib esineda probleeme, mida enam kasutajatoe abiga lahendada ei saa.

Armi sõnul jagunevad arvutikasutajad teadaolevalt 70-73 protsenti Windows 10 peal, umbes 20 protsenti on Windows 7 peal ja siis tulevad Mac ja Windows 8.1, seega ei ole Windows 7 kasutajaid kuigi palju.

Siiski soovitab RIA kõigil praegu veel Windows 7 operatsioonisüsteemide kasutajatel lähiajal üle minna uuemale süsteemile ehk näiteks Windows 10 peale, selleks, et olla kindel, et uuel aastal erinevate programmide kasutamisel ebameeldivaid üllatusi ei esineks.

Loe refereeritud artiklit ERR portaalis.