Andmeside loomiseks kasutas kaitseministeerium erivarustust ja enam kui poolteist tuhandet mobiilside- ja krüptimissüsteemi. Uus süsteem võimaldab vahetada teavet tuhandete kilomeetrite kaugusele, jäädes samal ajal häkkimise vastu usaldusväärselt kaitstuks. Väljastpoolt on armee võrkudele juurdepääs võimatu, kinnitasid Izvestiaga rääkinud eksperdid.

Erilised raadioside kanalid digitaalse info edastamiseks loodi armee keskringkonnas peetud ainulaadsetel õppustel. Kasutati turvalist traadita võrku, mis võimaldas edastada suuri faile, sealhulgas heli- ja videoteavet. Andmeid edastati enam kui 2000 km kaugusele. Õppustel osales üle 4,5 tuhande sõjaväelase ning traadita võrgu loomiseks kasutati üle 1,5 tuhande tänapäevase sidevahendi.

Kogu oluline teave salvestatakse ainult kaitseministeeriumi serveritesse. Õppuste ajal kasutati digitaalseid ja mobiilseid videokonverentsisüsteeme MKS-P ja MK ZVKS, samuti kosmosesidejaama R-438-N Belozer. Mobiilsed kompleksid Nikel salastasid kogu edastatud info täielikult. Kiire krüpteerimisruuter võimaldab luua turvalisi võrke teabe edastamiseks ja voogesituse teabe krüptimiseks.

Armeel kulus kogu varustuse kasutusele võtmiseks vaid üks tund. Loodud võrk on täiesti autonoomne ja sellel pole linke, mis ühendaksid seda välise internetiga. Kogu oluline teave edastati kaitseministeeriumi riistvara kaudu krüpteerimise teel, mis väldib võimalikke lekkeid. Tulevikus võimaldavad sellised sideliinid korraldada peaaegu igasuguse teabe kiire edastamise kogu riigis, täpsustas ametkond.

Stabiilsed sideliinid on oluliseks lüliks sõjaliste juhtimis-süsteemide toimimisel. Selliste liinide loomiseks kasutatakse kõiki sidekanaleid. Raadio releesidet peetakse endiselt usaldusväärseks ja produktiivseks. Selliste sidekanalite loomiseks kasutatakse ka troposfääri, satelliiti ja muud tüüpi pikamaaühendusi. Erinevalt tavainternetist on need täiesti suletud kanalid. Sõjaliste sidevõrkude peamine eelis on see, et need on täiesti autonoomsed ja vastupidavad välistele mõjutustele - teoreetiliselt pole need kolmandatele isikutele kättesaadavad.

Riigikaitsekeskuses toimuvate konverentskõnede ajal edastatakse suuri kaitstud teabe vooge. Nende ajal korraldatakse videokommunikatsioon kõigi peamiste käskude ja relvade, rajoonide, laevastike ja isegi üksikute üksustega. Selleks peab signaal olema äärmiselt stabiilne ja kaitstud, kirjutas Izvestia.