"Kahjuks ei saa me seda kommenteerida," ütles Tallinki kommunikatsioonijuht Katri Link.

Pakkumismenetlusel, mis lõpeb 26. augustil, kavatsevad eestlased rinda pista maailma vägevamate alkoholimüüjatega. Osalemisest on andnud märku turgu valitsev DFS Group, kes on lepingut pidanud alates 1980. aastast, lisaks veel Heinemann, Dufry, Lotte Duty Free, Shilla Duty Free, Lagardère Travel Retail, Hiina Duty Free Group (CDFG), King Power Group (Hongkong), King Power International - sõltumatu Tai reisimüüja. Balti parvlaevade operaatori Tallinki huvi pakkumisel osalemise vastu nimetas väljaannne üllatuslikuks.

Võitja saab lepingu, mis kestab 9. juunist 2020 kuni 8. juunini 2026.

Kuid mõned neist osapooltest on The Moodie Davitt Reportile öelnud, et nad on lepingu finantsriskide pärast mures ja tõenäoliselt ei tee pakkumist.

Nagu teatatud, pidi pakkumine lõppema 5. augustil, kuid Changi Airport Group (CAG) pikendas tähtaega, põhjendades seda kontsessioonilepingu vastu ilmutatud suure huviga.

„Changi Airport Group on äsja käivitatud tollimaksuvabade likööri- ja tubakakontsessioonide vastu suurt huvi tundnud. „Et anda osalevatele pakkujatele rohkem aega kindla ja kaaluka ettepaneku koostamiseks, nihutasime pakkumise lõpptähtpäeva 26. augustile 2019. See pikendamine annab pakkujatele ka rohkem aega selgituste saamiseks seoses Singapuris hiljuti väljakuulutatud tubakatoodete müügi poliitikaga,” selgitas ettevõte.

Suur äri, kõrge maine, suured riskid

Kaalul on äri, mille mulluseks käibeks oli 430 miljonit dollarit. Ligi 400 miljonit dollarit sellest teenitakse väljuvate lendudega. Tubakatoodete müük toimub ainult väljuvatele lendudele. Kanged alkohoolsed joogid moodustasid umbes 61% lahkujate müügist, veinid ja šampanjad umbes 7% ning tubakas umbes 32%. Saabunud toodetes moodustas piiritusjoogid umbes 74%, ülejäänu tuli veinidest ja šampanjast.

Konkursi võitu võib pidada peaauhinnaks maailma kõige uhkema lennujaama näol ja mis on järjekindlalt oma veinide ja kangete alkohoolsete jookide ning tubakapakkumiste poolest oma klassi parim.

Kuid see auhind ei tule odavalt, sest lisaks kontsessioonitasule tuleb välja käia ka 20 miljoni dollari suurune algdeposiit ja sellega seotud pangagarantiid ning toob kaasa suuri kapitalikulusid kogu lepingu kehtivuse ajal.

Lisaks igakuisele põhirendile peavad pakkujad esitama baaspakkumise igakuiseks lisaüüriks.

Mis siis saab? Ehkki mõned huvitatud osapooltest on muutunud häbelikuks, tahavad teised - eriti Korea duo Lotte ja Shilla - seda auhinda kindlasti võita, sest näevad prioriteedina rahvusvahelist laienemist. Kodus kasumlik, kuid aina suurema konkurentsisurve all olev Lotte, kes on mõjutatud Hiina klientide huvi langusest.

saab nüüd oma rahvusvahelise likööri ja tubakatoodete müügi kogemusi kasutada 2018. aasta lõpus