Soovist osta oma esimene auto – Hyundai sedaan –, taotles Elmira Agalijeva 2016. aastal pangast 800 000 rubla ehk 11 034 euro suurust laenu, kirjutab Wall Street Journal. Sisuliselt tund aega pärast laenuavalduse sisse andmist oli tema laen heakskiidetud.

„Muidugi oli see hea tunne, sest ma tundsin, et suudan saavutada kõik, mida tahan,” kirjeldab 34-aastane jurist, kes teeb oma põhitöö kõrvalt ka lisaotsi, et toime tulla. Lisaks autoostule on Agalijeva laenanud raha maaostuks, puhkusereisiks ja korteriremondiks. Oma igakuisest 50 000 rubla ehk 690 euro suurusest palgast maksab venelanna laenude osamaksetena ära 30 000 rubla ehk 414 eurot.

Agalijeva-sarnaste venelaste hulk on viimase viie-kuue aasta jooksul korralikult kasvanud, kuna inflatsioon sööb venelaste palgad ära ning tarbimislaenud aitavad igapäevaste kulutustega järjest enam toime tulla. Ajavahemikus 2017-2018 kasvas tarbimislaenude maht 46%, küündides mullu 130 miljardi dollarini ehk 117,05 miljardi euroni.

Vene keskpanga sõnul on venelaste laenukoormus kasvanud ennekõike tagatiseta väikelaenude arvelt. Nende intressid jäävad keskmiselt 12% ja 19% vahele, olenevalt sellest, kui pikaks perioodiks laen võetakse. Kohalike finantsekspertide sõnul on ka palju nö kiirlaenu pakkujaid, kes koorivad laenajatelt lausa 500% intressi.

Vene ametnikud muretsevad, et laenubuum võib veelgi halvendada riigi kehva majandusolukorda. Lääne sanktsioonid ja madalad naftahinnad on oluliselt nõrgendanud Vene majandust, sealhulgas rubla kurssi. Valitsuse statistika järgi elab 13% venelasi vaesuses.

Ka Venemaa president Vladimir Putin hoiatas juunis pankasid selle eest, et need annavad välja laenusid, mille tagasimaksed nõuavad 40% venelaste igakuisetest sissetulekutest ning see ainult toidab tulevast laenumulli.

Vene majandusminister Maksim Oreškin kardab juba mulli peatset lõhkemist. See aga võib Vene majanduse täielikku langusse juhtida, kui keskpank laenamisele tugevamat kontrolli peale ei pane. „Meie prognooside kohaselt lõhkeb tarbimislaenude mull 2021. aastal,” märkis ta juulis kohalikule raadiojaamale Ehho Moskvõ.

Venelaste keskmine laenukoorem on 290 000 rubla ehk ligi 4000 eurot. See on küll oluliselt väiksem summa, kui ameeriklase keskmine laenukoorem, mis küündib 38 000 dollari ehk üle 34 215 euro. Samas venelaste keskmine kuusissetulek on 670 dollarit ehk natuke üle 600 euro.

Laenukoorem on kaelas umbes 44% leibkondadest Venemaal. Alles aasta tagasi oli see osakaal 34%. Iga kaheksas laenuvõtja maksab igakuiselt rohkem kui 50% oma sissetulekutest laenu tagasimakseteks.