Taani suuruselt kolmas laenuandja Jyske Bank seadis augusti alguses hüpoteegi intressimääraks -0,5% enne tasusid. Vahepeal pakub Nordea Bank Abp 30-aastaseid hüpoteeklaene 0,5% aastaintressiga ja 20-aastaseid laene nullmääraga.

Aastaid kestnud keskpankade leevendusmeetmed mõjutasid intressimäärade taset kogu maailmas, moonutades laenamise ja laenu võtmise traditsioonilist majandust. See paistab silma kõige selgemalt Euroopas, kus eluasemelaenude intressimäär langes kogu euroalal juunis 1,65%-ni, mis on madalaim alates rekordilisest 2000. aastast.

Ehkki mõned piirkonnad on suundumusele vastu pidanud, on paljudel suurematel maailmaturgudel laenukasutuse kulutused põhja lähedal. See suurendas koduostjate nõudlust ja ergutas laenuandjate vahel tihedat konkurentsi.

Siin on ülevaade hüpoteeklaenude intressidest kogu maailmas:

USA

Ameerika 30-aastane keskmine hüpoteeklaenude intressimäär on 3,6%, mis on madalaim alates 2016. aasta novembrist. Selle tagajärjel suurenes nõudlus kodude soetamise järele tõstis hüpoteeklaenude koguvõla teises kvartalis 9,41 triljonit dollarit, ületades 2008. aasta finantskriisi ajal saavutatud maksimumi. Ka hüpoteegimaaklerid kiirustavad refinantseerimisnõudlusega sammu pidama: taotluste esitamise tähtaeg on kolm aastat.

Koduostjate eelised on aga niisugustes linnades nagu New York ja San Francisco vaibunud, kuna buum on need linnad taskukohastest kodudest tühjaks imenud.

Prantsusmaa

Prantsuse Panga andmetel ulatusid Prantsusmaa hüpoteeklaenude määrad juunis keskmiselt 1,39%-ni. Riigi pangandussektor on äärmiselt konkurentsivõimeline: paljud laenuandjad on asunud kliente odavamate pakkumiste abil meelitama.

Saksamaa

Ka Saksamaa hüpoteeklaenude intressimäärad jõudsid sel aastal ajaloolisele madalaimale tasemele - keskmine 10-aastane laen on praegu alla 1%. Võrdlusveebisaidi Interhyp andmetel pakuvad mõned laenuandjad intressimäärasid tasemega umbes 0,5%.

Võrdluslaenukulude edasine langus võib viia paljude hüpoteeklaenude intressimäärad nullini. Sellel võib olla elamuturul siiski piiratud mõju - koduomanikke on ainult 46% sakslastest, ELis keskmiselt aga 69%.

Suurbritannia

Seevastu Ühendkuningriigi hüpoteeklaenude intressimäärad on sel aastal peaaegu muutumatud, vaatamata üldiste laenukulude langusele keset halvenenud majandusperspektiivi. Kaheaastase fikseeritud hüpoteegi intressimäär langes jaanuarist juulini vaid 8 baaspunkti, võrreldes kaheaastase vahetustehingute langusega 38 baaspunkti.

Ungari

Hüpoteegi kulud on Ungaris üsna kõrged, kuna seadusandjad tõrjusid peaaegu kõik laenuvõtjad odavamatest (kuid vähem turvalistest) ujuva intressimääraga laenudest eemale. 10-aastase fikseeritud intressimääraga hüpoteek on praegu umbes 5%, võrreldes rahaturu intressimääradega, mis on nulli lähedal.

Turvalisuse püüdlust suurendasid mälestused enne finantskriisi Šveitsi frankides võetud hüpoteeklaenude draama. Forinti langus frangi suhtes kahjustas koguni miljonit ungarlast.

Kreeka

Hüpoteeklaenude intressimäärad on Kreekas tegelikult tõusnud, olles koormatud riikide ja ettevõtete võlgadega. Keskmine ujuva intressimääraga eluasemelaen oli juunis 3,08%, mis on 11 baaspunkti rohkem kui aasta varem.

Hongkong

Hüpoteeklaenude intressimäärad tõusevad ka Hongkongis, kuna poliitiline kriis nõrgendab laenuisu. Nii HSBC Holdings Plc kui ka Standard Chartered Plc tõstsid juulis tegelikke intressimäärasid 10 baaspunkti võrra 2,48%-ni, vahendas Bloomberg Intelligence.

Singapur

Singapuri suurim pank DBS Group Holdings Ltd. pakub esimesel aastal kolmeaastast fikseeritud intressimääraga hüpoteeki 1,89%, teisel ja kolmandal aastal 2,18%. Ujuva intressimääraga laenud on umbes 1,13% kõrgemad kui hoiuste intressimäärad.

Hüpoteeklaenude laenu väärtuse piirmäärasid karmistati eelmisel aastal, et tõrjuda algavat kinnisvaramulli. Elamute koduhinnad taastus, kui välismaised ostjad naasesid turule, eramajade müük tõusis juulis kaheksa kuu kõrgeimale tasemele.

Jaapan

Jaapani Panga negatiivse intressimäära poliitika on kodulaenud hoidnud taskukohastena. 10-aastase fikseeritud intressimääraga hüpoteegi intressimäär võib olla umbes 0,65% ning Sumitomo Mitsui pank pakub intressi vaid 0,53%.

See on soodustanud kinnisvara ostmist ja hindade kasvu suuremates linnades, aidates üle saada langusest pärast turumulli purunemist 1991. aastal. Tokyo suurema piirkonna elamumaa hinnad tõusid eelmisel aastal 1,3%, samas kui väljaspool suuremaid linnapiirkondi suurenesid elamumaa hinnad. 0,2%, mis on esimene tagasilöök 27 aasta jooksul. Maaministri andmetel on hinnad üleriigiliselt vaid 38% nende 1991. aasta tasemest.

Austraalia

Pärast intressimäärade alandamist Austraalia keskpanga poolt juunis ja juulis on hüpoteeklaenude intressimäärad langenud umbes 40 baaspunkti. Riigi nelja suure laenuandja keskmine keskmine muutuv intressimäär on praegu 4,94%.

Hüpoteeklaenude intressimäärade langus koos laenureeglite leevendamise ja paremtsentristliku valitsuse üllatusvõiduga on elavdanud Austraalia eluasemeturgu. Pärast kaheaastast langust on kinnisvarahinnad Sydneys viimase kahe kuu jooksul tõusnud.

Lõuna-Aafrika

Eluasemelaenu hind on Lõuna-Aafrikas suhteliselt kõrge. Pankade peamine laenuintress on umbes 10%.

Kuigi pangad hakkavad turuosa konkureerimiseks rohkem laene väljastama, ei lange hüpoteeklaenude intressimäärad tõenäoliselt kuigi palju. Inflatsioon on üldiselt kõrge ja keskpank on alates 2015. aastast hoidnud oma baasintressimäära üle 6%.

Nigeeria

Nigeerias on alates 2016. aastast olnud kahekohaline inflatsioon, millega hüpoteeklaenude intressimäärad peavad ühtima - koguni 30%. Need, kes maksavad väikese protsendi oma sissetulekutest riigile kuuluvasse panka, saavad riikliku eluasemefondist palju parema 9% määra.

Hüpoteeklaenude tarbimine on madal kõrgete intressimäärade, madala sissetuleku ja valitsuse tagatud laenude pika ootamise tõttu.