Päikesekreemi kasutades on oluline teada, millise tulemuse saame, kui toodet peale määrime, kirjutab tarbijaväljaanne Consumer Reports. "Palju mängib rolli toote kujundus ja reklaam, mis võib muuta raskeks arusaamise, mis sellest on tegelikult tähendusega ja kasulik," rääkis New Yorki Mount Sinai haigla kosmeetiliste ja kliiniliste uuringute juht ning arst Joshua Zeichner.

Mida tähendab SPF?

SPF on tuletatud inglise keelest ja tähendab otsetõlkes päikesekaitsefaktor (sun protection factor). Selle numbriga tähistatakse seda, kui suurt kaitset omab kreem ultraviolettkiirguse B-lainete eest, mis on peamised päikesepõletuse tekitajad.

Näiteks SPF 15 blokeerib 93 protsenti UVB kiirgusest, SPF 30 koguni 97 protsenti ja SPF 50 98 protsenti.

Lisaks SPF numbrile on oluline jälgida ka UVA -kiirte toimet, ehk ultraviolettkiirguse A kiirte eest. A-kiired tekitavad naha vananemist ja suurendavad melanoomi riski, mis on surmavamaid vähivorme.

Kui veekindel on "veekindel" päikesekreem?

Tavalist päikesekreemi tuleks pärast ujumist või higistamist kanda nahale uuesti. Kui aga osta veekindel päikesekreem, kas see siis ei tulegi maha? Tegelikult päris lõputult veekindel päikesekreem ei toimi.

Veekindlaid päikesekreeme on testitud rahvusvaheliste standardite järgi selliselt, et need säilitaksid enda SPF kaitse kuni 40ks minutiks ujudes või higistades. On olemas veel "väga veekindlaid" päikesekreeme, mille kaitse kestab naha märjaks saamisel 80 minutit. Kuigi mõlema tüübi puhul tuleks siiski kreemi veest välja tulles uuesti panna.

Mida tähendab dermatoloogiliselt testitud?

"Dermatoloogiliselt testitud" mõiste on tegelikult rahvusvaheliselt reguleerimata mõiste, mistõttu on selle märkimine tootele suure tõenäosusega suurema tähenduseta. Võimalik, et toote välja arendamisel või testimisel oli kaasatud dermatolooge, kuid kindlust, et toimus suur uuring või testimine, tarbijale sellest märkest ei ole.

Samuti ei ole rahvusvaheliselt kinnitatud tooteid, mis oleksid mõeldud spetsiaalselt lastele või beebidele. Need tooted, mis on suunatud lastele võivad olla vähem ärritava koostisega, kuid suure tõenäosusega pole vahet, kas kasutada toodet lapse või täiskasvanu nahal.