Eesti Õigusbüroo poole pöördusid 70aastase vanahärra sugulased, kelle eakalt pereliikmelt nõutakse kohtu kaudu 45 000 euro tagastamist. Väidetavalt on härra laenanud Suurbritannias registreeritud ettevõttelt 45 000 eurot sularahas ega ole seda tähtaegselt tagasi maksnud.

Juristid kahtlustavad skeemitamises ühte kodumaist ettevõtet, kes vanahärra allkirja laenulepingule hankisid hoopis teise juhtumi raames.

Nimelt sattus vanahärra mõni aeg tagasi liiklusõnnetusse, kus õnnetuse põhjustaja palus kindlustust õnnetusest mitte teavitada ning lubas ise kõik kahjud korvata. Seda aga ei juhtunud ning vanahärra pöördus ühe lehekuulutuse peale ettevõtte poole, kes lubas võlgnevuse sisse nõuda.

Ettevõtte esindaja nõudis temalt erinevate paberite peale allkirju ja väidetavalt olid kõik paberid seotud kõnealuse liiklusõnnetuse kahjude sissenõudmisega. Täna aga on juristidel kahtlus, et sama ettevõtte esindaja palus allkirja ka laenulepingule - laenulepingul on tõesti vanahärra allkiri, kuid lepingu sisust ega olemusest ei tea ta midagi.

Samuti ei viita miski sellele, justkui tal oleks olnud sularaha 45 000 eurot, sest kontode väljavõtted ning erinevad päringud seda ei kinnita. On võimalus, et ettevõtte esindaja sai aru inimese dementsuse ilmingutest ning kasutas olukorda ära.

Kuna politsei keeldus kriminaalasja algatamisest, esitas Eesti Õigusbüroo jurist Artjom Morozov kaebuse prokuratuurile, milles nõuab kriminaalasja algatamist.

Morozovi sõnul puutuvad juristid paraku üsna sageli kokku kelmuste ning petistega, kes kasutavad ära vanema inimese tervislikku seisundit raha või kinnisvara saamiseks.

"On selge, et selliste kelmuste ärahoidmiseks peab ka riik tublisti panustama, et meie vanuritelt nii lihtne ei oleks raha ning kinnisvara välja petta. Ka näiteks selle kaasuse puhul ei olnud politsei nõus kriminaalasja algatama, kuigi meie silmis on koosseis täiesti olemas. Muuseas, sama ettevõtte ja sama esindaja osas on Eesti Õigusbüroo poole ka varem pöördutud, mis viitab juba selgelt süsteemsele tegutsemisele inimestelt raha välja petmise näol," kinnitas ta.

"Minu selge soovitus on - hoidke enda lähedastel silm peal ning olge nende eluga kursis. Seda enam, kui teie lähedane on juba vanem inimene ning kannatab näiteks mõne tervisehäda käes, olgu selleks siis dementsus või midagi muud sarnast, sest just sellised inimesed on kelmidele kerge saak," lisas Morozov.

Ta tõi näite eelmisest aastast, kus õigusbüroo poole pöördus inimene, kes teadmatusest oli enda hooldajale andnud kõik õigused tema varaga toimetada ning täna ongi võimalus, et ta jääb ilma kogu oma maisest varast tänu sellele ühele allkirjale volitusel.