Keskmine supermarketi külastaja ei pruugigi märgata, kuid tegelikult ohustab banaanitööstust ohtlik seenhaigus, mis hävitab banaanitaime täielikult, kirjutab The Sacramento Bee.

Ladina-Ameerika banaaniistandused on juba tükil ajal olnud ohustatud seenhaigusest Tropical Race 4 (TR4), mis on tuntud ka kui Panama haigus.

Eriti ohtlikuks muudab haiguse asjaolu, et banaanitööstused kasvatavad kõik üht sorti banaane, mis on haigusele vastuvõtlik. Kui haigus jõuab taimedeni, ei ole samas mullas enam edasi võimalik sama sorti banaane kasvatada.

Oleneb ühest sordist

Ladina-Ameerikast jõuavad banaanid ka Eesti kauplustesse, seal kasvatatakse Chiquita ja Dole kaubamärkide banaane. Teadlased on banaanikasvajajaid hoiatanud juba mitmel korral, sest kõik tuntud banaanikasvatajad loodavad ühele sordile.

Praegu kasvatatakse suurtes kastandustes sorti nimega Cavendish, mis on aretatud selliseks, et banaanid suudaksid vastu panna pika teekonna üle maailma asuvatesse supermarketitesse.

Enne Cavendishi oli kõige populaarsem banaanisort Gros Michel, mida tunti ka kui 'Big Mike' nime all. Seda oli ekspertide sõnul veelgi lihtsam eksportida ning see oli oma maitselt magusam. Kuid selle sordi hävitas 1950ndatel täielikult sarnane haigus, mis praegu Cavendishi sorti ähvardab.

Ähvardab muuta banaanitööstust

Seni on seenhaigust kohatud kuues Kolumbia banaaniistanduses. Ametlikel andmetel on seni kahjustatud ala väike, umbes 200 hektarit, kuid haiguse levimisel võib see muuta kogu Kolumbia banaanitööstust igaveseks.

Lahenduseks seenhaiguse vastu võitlemisel on turvameetmed kasvandustes. Kuid haiguse levikul jääb ainsaks variandiks aretada uus banaanisort, mis peab haigusele vastu. Küll aga on banaanitaime aretamine keerukas protsess. Suure tõenäosusega maitseb uus sort praegusele sarnaselt, isegi praeguse sordi asemele aretatakse uus sort või kasutatakse praegusel sordil geneetilist muundamist.