Kõige esimese asjana tuleks koos lapsega mõelda, milleks tal telefoni vaja on. Kas ta kasutab seda ainult helistamiseks või peaks telefon omama ka teisi funktsioone, näiteks sobima e-koolis koduste ülesannete vaatamiseks või vajadusel näiteks meediaklassi multimeediaprojektide läbi viimiseks.

Algklassides õppivale lapsele endale on üldiselt kõige olulisem see, et telefoni maht oleks piisavalt suur mängude mängimiseks, kuid vanemlikult võiks eriti just väiksemate laste puhul tähelepanu pöörata telefoni hinnale ja füüsilisele vastupidavusele. Mathieseni sõnul pakuvad head füüsilist vastupidavust CAT brändi alt müüdavad telefonid, samuti on kriimustustele ja väiksematele löökidele vastupidavad Gorilla Glassi kasutavad Samsungi telefonid.

“Kindlasti võiks aga laste telefonidele osta kahepoolse ümbrise, mis aitab telefoni väga hästi kaitsta ning säilitada, Mõistlik oleks koos telefoniga soetada kohe nii turvaümbris kui ka -klaas. Kaitseklaas on sisuliselt ekraanil märkamatu, kuid telefoni maha kukkudes mõraneb suure tõenäosusega esimesena just see,” rääkis Mathiesen.

“Vanemaks saades muutuvad rohkem olulisemaks fotode tegemise ja töötlemise võimalus, sotsiaalmeedia suhtluskanalite kasutamine ja muusika kuulamine, seega võib siis valida suurema ekraani, heade kõlarite ja kaameraga telefoni,” lisas Mathiesen.

Nutitelefon on lapsele kui isiklik meelelahutuskeskus, seega tasub vanemal uurida ka aku vastupidavuse kohta. Kui telefon poole päeva peale tühjaks saab ning enne õhtut ei ole võimalik last enam telefoni kaudu kätte saada, muudab see kindlasti iga vanema murelikuks. Akude vastupidavust saab vaadata nende mahutavuse järgi, mida mõõdetakse milliampertundides ning üldjuhul on see märgitud telefoni spetsifikatsioonides lühendiga mAh.

“Paljude nutitelefonide aku mahutavus jääb täna umbes 2800-3000 mAh vahele, kuid see, kaua aku vastu peab, sõltub veel paljudest teguritest, näiteks operatsioonisüsteem, kasutatavad äpid, ekraani suurus ja heledus,” selgitas Mathiesen. “Kui aga valida telefon, mille aku mahutab rohkem kui 3400 mAh, võib kindel olla, et see peab vastu videote vaatamisele, muusika kuulamisele ja helistamisele mitu tundi. Igaks juhuks võiks koolilapsel olla alati seljakotis ka akupank, millega on võimalik tühjaks saanud akut laadida.”

Ekraani puhul tasub silmas pidada, et valitav telefon lapsele mugavalt kätte mahuks. Üldjuhul sobib koolilapse kätte hästi kuni ca 5,5-tollise ekraaniga telefon, mis on siiski piisavalt suur, et sealt ka videoid või e-kooli vaadata.

Kindlasti tasub tähele panna sedagi, milliseid lisavidinaid laps võib vajada. Mathieseni sõnul ostetakse koos telefoniga hästi nii akupankasid kui ka juhtmevabasid kõrvaklappe. Nendele lastele, kes kavatsevad telefoniga palju pilte ja videoid teha, soovitab Mathiesen valida telefoni, millel on ekstra mälukaardi paigaldamise võimalus, kuna telefoni enda salvestusruum kipub multimeediaga tegeledes väga kiiresti otsa saama.