IKEA Baltikumi juhatuse liige Hanspeter Zurcher ütles, et praeguseni pole kindel, millal võiks saada Eesti täismahus IKEA kaupluse. "Tänane on meile oluline samm, sest sellega on kogu Baltikum IKEA kättesaadavuse mõttes kaetud," lisas ta.

Küsimusele, kus võiks IKEA täismahus kauplus Eestis asuma hakata, Peter kindlat vastust ei andnud, sest asukoha otsimine veel käib. "IKEA pood tuleb kindlasti sinna, kus on kõige suurem nõudlus ja kõige rohkem kliente. Seda pole plaanis tõenäoliselt väiksesse kohta teha, sest tahame eelkõige olla võimalikult paljudele klientidele kättesaadavad," rääkis Zurcher .

Kuna osadele Lõuna-Eesti piirkondadele on lähemal minna Riia kauplusesse, kust on võimalik kaubad kohe kätte saada, siis uurisime, kuhu IKEA juhid soovitaksid neil pigem minna, Tallinnasse väljastuspunkti või Riia kauplusesse?

"See jääb inimeste enda otsustada, kuhu on neil mugavam minna ja mida nad poelt ootavad," vastas Zurcher. Ta lisas, et mõndadele klientidele sobib tõenäoliselt üks lahendus, mõnedele teine. "Meie lihtsalt pakume inimestele valikuvõimalust ja toome IKEA eestlastele lähemale."

Hinnatase naaberriikidega sarnane

Hinnataseme kohta võrdluses Eesti naabrite Läti ja Soomega, ütles IKEA Tallinna väljastuskeskuse juht Aleksejs Mihailovs, et IKEA eesmärk on pakkuda kaupasid võimalikult hea hinnaga.

"IKEA visioon on pakkuda paljudele inimestele paremat igapäevaelu. Meie eesmärgiks on pakkuda Eesti elanikele funktsionaalset, stiilset, kvaliteetset ning taskukohast kodusisustust, kus üle 2000 saadaoleva toote maksab vähem kui 10 eurot," rääkis Mihailovs.

Täpsemal vastust hindade kohta võrreldes Soome ja Lätiga, IKEA juhid Kasulikule ei andnud.

Kuulsaid lihapalle ei tule

IKEA väljastuskeskus erineb tavapärasest IKEA poest ka selle poolest, et siin ei pakuta sooja toitu ega jäätist. "Meil on olemas Rootsi toidu lett, kust on võimalik osta Rootsi päritolu toitu, maiustusti. Oleme võtnud müüki sellised tooted, mille säilitamiseks ei ole vaja eritingimusi ja mis säilivad toatemperatuuri," rääkis Mihailovs.

IKEA siseneb Eesti turule esmalt digitaalselt ehk avades veebipoe, kus on saadaval kogu IKEA tootevalik 8000 esemega. IKEA väljastuspunkt asub Tallinnas, aadressil Peterburi tee 66.

E-poest tellitud kaup toimetatakse kohale vaid mõne tööpäeva jooksul ning kaupa on võimalik tellida nii väljastuspunkti kui koju. Väljastuspunkti tellimine on lisatasuta, kuid kojuveo puhul lisandub kojuveotasu, mis algab 19,90 eurost. Lisaks on e-poes saadaval kõik digitaalsed teenused nagu inspiratsiooniruum, planeerimisprogrammid ja digitaalne kliendikaart.

IKEA väljastuspunkti avamisele saabus korralik hulk IKEA-huvilisi, kes uudistasid kaupluse näidisväljapanekut.

Kaupade kättesaamine toimub väljastuspunktist selliselt, et klient tuleb oma tellimusele järele ning see on juba IKEA töötajate poolt kärule komplekteeritud. Tuleb lihtsalt kassasse järele tulla ja see tellimus tuuakse müügisaali.