Seaduse järgi tuleb kõik vähemalt 20 ruutmeetrise pindalaga hooned 2020. aasta alguseks ehitisregistrisse kanda, kirjutab ERR. Enne tähtaega on inimesed asunud enda kinnisvara asju korda ajama ja järjekorrad kohalikes ehitusosakondades kasvavad, kuna enam hirmutab inimesi see, et paberite mittekorrasoleku korral hakkab riik kodanikke trahvima.

"Inimesed on tulnud sageli küll selle hirmuga, et tulevad siia ja kohe on mures, et kas peab hakkama pensionist veel suuri trahve maksma. Ma ei tea, kust inimesed selle mure võtavad, aga see mure on tuntav, et inimesed trahvi hirmus ikkagi tegutsevad," ütles Tartu valla ehitusspetsialist Marten Kariste.

Tegelikult seaduses ühtegi karistust kirjas ei ole. Seda kinnitas ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitisregistri talituse juhataja Taavi Jakobson.

Jakobson rääkis, et kahjuks on inimesteni jõudnud valeinformatsioon nagu hakkaks riik kohalikke omavalitsusi või inimesi viiesajaeurose riigilõivuga trahvima, mis on vale.

Ta selgitas, et 500 eurot riigilõivu tuleb tasuda praegu ainult juhul, kui hoone ehitati ilma loata ajal, mil ehitusluba tegelikult nõuti. Kusjuures pahatihti lisandub sel puhul riigilõivule veel terve rida teisi kulusid, kuni hoone ohutust kinnitava auditini välja. Aga riigilõivul ja muudel kaasnevatel kuludel ei ole seost 2020. aasta tähtajaga.

Loe pikemalt refereeritud artiklit ERR portaalis.