Kunagine suusasangar Andrus Veerpalu (48), kes sattus selle aasta alguses taas dopinguskandaali, on seotud kahe Otepääl asuva majutusasutusega. Neist üks on 2004. aastast tema ja hotelli senise juhataja Katrina Liiva (50) võrdsesse omandisse läinud Karupesa Hotell OÜ, mis alustas tegevust 1996. aastal. Hotellis on 30 tuba 73 voodikohaga, lobby baar, restoran, konverentsisaalid ja kaks sauna.

Ettevõtte 2018. aasta majandusaruande kinnitusel on hotellil 20 aastaga kujunenud välja oma püsikliendid ja firmal on ka väga head suhted majutusteenust edasi müüvate reisibüroodega. Samas kui vaadata ettevõtte majandustulemusi, tõdetakse ka majandusaruandes endas, et mullu langes käive 2017. aastaga võrreldes viiendiku võrra.

Kui 2017. aastal oli Karupesa Hotelli müügitulu 339 271 eurot, siis eelmisel aastal piirdus see 268 811 euroga. See on mõnevõrra madalam ka 2016. aasta müügitulust, mis oli 290 237 eurot. Ühtlasi on ettevõtte kasum kolme aastaga olematuks kahanenud. Kui 2016. aastal deklareeriti veel ligi 28 000 euro suurune kasum, siis möödunud aasta lõpus jäädi ligi tuhande euroga miinusesse.

Põhjuseid, miks käive mullu nii järsult kukkus ja miks aasta kahjumiga lõpetati, majandusaruandes otseselt ei lahata. Küll aga tuuakse seal välja, et ettevõtte äritegevus on hooajaline. Seoses Otepää kui turismipiirkonna hooaja koondumisega talvele ja suvele on nimetatud perioodid hotelli
tegevuses intensiivsemad.

„Hotelli täitumus 2018. aasta talvekuudel oli keskmiselt 40 %, suvekuudel oli täitumus kõrgem, keskmiselt 59 %. Samas on müük kevadel ja sügisel suunatud just soodsamat hinda ootavatele klientidele,” seisab majandusaruandes. Ka märgitakse, et talvine kõrge täitumus oli seotud rahvusvaheliste suusavõistlustega.

2019. aastal nähakse ette eelkõige majutus- ja toitlustusteenuse pakkumise jätkamist, müügikäibe kasvu ei prognoosita.

Teine ettevõte, kus Andrus Veerpalu on 100%-line omanik, on 2002. aasta lõpus asutatud Anveer OÜ, mille põhitegevusealadeks on nii litsentseerimisele mittekuuluvate finantsteenuste osutamine ja investeerimisalane tegevus ning litsentseerimisele mittekuuluvad väärtpaberitehingud kui ka majutusteenuse osutamine. Viimane puudutab Veerpalude pere majutusäri, mis puudutab Veerpalu Villaga seotud tegevust.

Samas on selle ettevõtte majandustulemused Karupesa Hotelliga võrreldes väga tagasihoidlikud. Ettevõtte värskeim majandusaruanne pärineb 2017. aastast, kui deklareeriti 4895 euro suurune müügitulu ning 1373 euro suurune kasum. Ka varasemal paaril aastal on käive jäänud 5000-6000 euro kanti aastas. 2016. aasta lõpetas ettevõte ka ligi 10 000 euro suuruse kahjumiga.

2017. aasta majandusaruandes on märgitud, et osaühingul ei olnud ei tol aastal ega ka 2018. aastal plaanis olulisi arendusprojekte. Siiski öeldakse, et plaanitakse jätkata nii majutustegevuse aktiivse osutamisega kui ka indeksaktsiatesse, üksikutesse väljavalitud aktsiatesse ja fondidesse investeerimise jätkamisega.

Kui veel 2017. aasta aruande kohaselt oli ettevõtte palgal üks inimene, siis Creditinfo andmeil puudub selle kohta info alates 2018. aasta kolmandast kvartalist – ehk sellest ajast enam kedagi ettevõtte palgale registreeritud ei ole.

Sellest, et Andrus ja Angela Veerpalu (46) isiklikul majutusäri tabas juba 2011. aastal dopinguskandaali järel tagasilöök, kirjutas ka toona Kroonika, kus pereema tunnistas, et nii tühja suve kui oli siis, pole neil varem olnud.